Hoppning
21 december 2022 18:39
Ridsportplus

Svenska toppgroomen bygger framtidens jobbnätverk för hästindustrin

Nya möjligheter"Med det här hoppas jag kunna göra industrin både bättre och säkrare – och gladare." Det säger Josefine "Josie" Eliasson som precis har sjösatt "ett LinkedIn för hästindustrin". Själv firade hon nyligen sju år som hästskötare åt Jessica Springsteen.

Svenska toppgroomen bygger framtidens jobbnätverk för hästindustrin
Josefine "Josie" Eliasson har skapat något helt nytt i hästbranschen. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Josefine ”Josie” Eliasson från Kungsbacka firade nyligen sju år som hästskötare åt världsstjärnan Jessica Springsteen. Tillsammans har de gjort en resa hela vägen upp till toppen med ett OS-silver i lag på meritlistan. Just nu är teamet i Wellington, Florida, för att ladda upp inför nästa års säsong. ”Jessie” har dock gjort en avstickare till pojkvännen Lorenzo de Luca i Italien, och under tiden trimmar Josie nio hästar mellan palmerna i det amerikanska tävlingsmeckat. Men hon hinner med lite annat också – i veckan har hon precis ”gått live” med den egna idén Yehaww.

  Yehaww är en digital rekryteringsplattform, ”lite som LinkedIn men för hela ridsportindustrin, där jobbsökande matchas med arbetsgivare. Det berättar Josie som var lite nervös över att berätta för sin chef.
  – Jessie var nog nästan den sista jag berättade för. Jag ville inte att hon skulle tro att jag vill någon annanstans. Jag älskar verkligen mitt jobb, Jessie är fantastisk och jag är lyckligt lottad som har fått tag i någon som henne. Det var därför jag startade det här projektet, för att fler ska få chansen att hitta lika rätt som jag har gjort.

  Matchas ihop

  LinkedIn är världens största professionella yrkesnätverk och används som ett verktyg för att knyta nya affärsrelationer, rekrytera medarbetare och söka sig vidare i karriären. Tanken med Yehaww är att erbjuda samma möjligheter men nischat mot hästvärlden.

  Josieyehaww2
  ”Jag ville verkligen få ut hemsidan innan vårsäsongen drar igång”, säger Josie.

  Du skapar en profil på yehaww.com, där du fyller i vad du söker. Om du är arbetssökande skriver du exempelvis om du vill jobba som hemmaryttare eller tävlingsryttare, om du har hund eller vill ta med dig egen häst, om du har visum eller lastbilskörkort, om du vill ha boende inkluderat, om du vill vara aupair, och alla kriterier du kan tänka dig. Är du ryttare, tränare, stallchef, hästägare eller något annat fyller du i dina önskemål på liknande sätt.

  Två, tre gånger i veckan är det någon som frågar om jag vet någon bra person som kan komma och jobba, eller folk som frågar om jag vet något bra jobb.

  – Om du drömmer om att rida westernhästar i Australien och någon sedan lägger upp ett sådant jobb, då får du en notis om det. Är du ryttare och letar efter någon som just nu befinner sig i Florida och du behöver hjälp under tävlingssäsongen, då matchas det automatiskt ihop med den typen av profil. Det är en del av poängen med sidan, förklarar Josie.

  – Två, tre gånger i veckan är det någon som frågar om jag vet någon bra person som kan komma och jobba, eller folk som frågar om jag vet något bra jobb. Ofta är de som frågar bra båda två, men de kanske inte passar så bra ihop. Det jag hoppas med det här är att man verkligen ska kunna hitta en ”perfect match”.

  Förnamn och vad du söker är synligt för alla på hemsidan, men vill du sedan knyta kontakt får du betala en prenumerationsavgift. Personliga uppgifter är dolda och du kan exempelvis lägga in filmklipp när du rider, eller varför inte en presentationsvideo. Du kan även lägga in referenser, precis som på LinkedIn, som därefter verifieras.

  Hjälp för nya i branschen

  – Hade jag inte råkat känna en tjej som jobbade på ett stall i Europa, som tipsade mig om ett jobb, då hade jag aldrig hamnat där jag är idag. För att få ett bra jobb i den här branschen handlar nästan allt om att ha kontakter. Men om man är en ung tjej eller kille från Skandinavien eller någon annanstans och är ny i branschen, då är det inte alltid så lätt att stå upp för sig själv och våga säga vad man egentligen vill ha. Med Yehaww hoppas jag också kunna hjälpa nya människor som vill jobba med hästar att ta sig ut i världen, säger Josie.

  – Visionen är att skapa en databas med alla som jobbar i hästbranschen, över alla discipliner.

  Jessica_springsteen_sihs_rt
  Jessica Springsteen och Volage du Val Henry under ärevarvet i Friends 2019. Foto: Roland Thunholm
  Josieyehaww
  Josefine ”Josie” Eliasson hoppas att många ska hitta sitt drömjobb via nätverket.

  Vill dela framgångshistorier

  Josie vill också att nätverket ska bli en positiv kraft för hästnäringens alla jobbmöjligheter. Inte minst för de ofta utskällda arbetsvillkoren, speciellt för hästskötare. Hon refererar till World of Showjumping och en artikel med rubriken ”Grooms, a dying breed?”, och de många negativa kommentarer kring yrket som följde på sociala medier.

  – Jag hoppas att Yehaww på sikt kommer att tvinga de som inte har de bästa arbetsförhållandena och villkoren att göra det bättre. Visionen är att hela industrin ska bli starkare och säkrare, det ska bli mer fair och hästskötare ska behandlas bättre, säger Josie.

  Visionen är att hela industrin ska bli starkare och säkrare, det ska bli mer fair och hästskötare ska behandlas bättre.

  Första steget är att fylla databasen med hästfolk och hästjobb. Så snart det sedan är möjligt hoppas Josie kunna fylla på med branschnyheter och ”success stories”, som en vidareutveckling av plattformen. Responsen från vänner och groomkollegor har varit väldigt positiv.
  – De tror att det här faktiskt kan förändra branschen, vilket jag verkligen hoppas på.

  – I slutändan gör vi ju det här för att vi älskar hästar. Med det här hoppas jag kunna göra industrin både bättre och säkrare – och gladare.

  – Även de som just nu inte är så glada i sitt hästjobb ska kunna upptäcka vilka möjligheter som finns därute.

  På sajten kommer det att finnas en världskarta fylld med ”pins” som indikerar jobbmöjligheter.
  – Föreställ dig att du sitter i mellandagarna och så ser du en liten prick i Japan, och tänker ”varför inte, det verkar spännande”, säger Josie från ryggen på Grand Prix-vinnaren i Stockholm 2019, Volage du Val Henry.

  Länk till yehaww.com

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden