Hoppning
29 juni 2019 15:57

Svenskt guld på seniorernas NM

MästerskapDet har varit Andrea Perssons mål hela året att rida NM. På lördagen tog hon guld med sin mammas uppfödning F. Las Vegas. "Det känns helt fantastiskt, det är svårt att ta in," säger hon. Vägen till guldet har bland annat inneburit en hel del mental träning.

Svenskt guld på seniorernas NM
Andrea Persson. Arkivbild. Arkivbild: Roland Thunholm

Andrea Persson red F. Las Vegas (KWPN val f 2010 e Carembar de Muze-Cardento, äg/uppf Siw Persson till seniorguld på NM i sin debut i mästerskapet.
– Det känns helt fantastiskt, det är svårt att ta in, säger 22-åringen.

För två år sedan kändes som ingenting fungerade, det var som om det var något som hindrade mig från att komma vidare. Andrea Persson.

Det var 15 startande i NM-finalen över 1,40-hinder danska Vilhelmsborg.

Andrea Persson och familjeuppfödningen F. Las Vegas fortsatte som de har gjort hela mästerskapet – att nolla. När resultaten summerades var Österlenekipaget det enda som hade satt nollor rakt igenom.

Känner varandra

– Jag har ridit hästen sedan han var fyra år. Vi känner varandra innan och utan, säger Andrea Persson som en delförklaring.
– Han är väldigt speciell och väldigt känslig. Men han har ett stort hjärta och älskar att vara felfri och få uppmärksamhet.

Andrea Persson och valacken tog silver på SM för unga ryttare inomhus förra året och ingick i Österlens vinnande lag på lag-SM i Falsterbo. Och ryttaren har haft siktet inställt på NM under det här året.
– Det har varit mitt mål att komma hit och rida. Och att sedan ta guld på mitt första NM känns fantastiskt, säger hon.

Båda hennes föräldrar har varit på plats i Danmark och hjälpt till.
– Jag har också haft tät kontakt med min tränare Ann-Sofie Oscarsson Hellsing, jag har ringt och diskuterat banor och så, säger Andrea Persson.

Mental träning

Hon har också haft mycket hjälp av mental träning med Johanna Lassnack.
– För två år sedan kändes som ingenting fungerade, det var som om det var något som hindrade mig från att komma vidare. Jag kunde till exempel inte hoppa en oxer ur sväng utan att riva. Nu har jag kommit fram till att mycket sitter i huvudet.

Firande av NM-guldet får vänta lite. Under lördagskvällen bär det av hem till Skönabäck utanför Skurup där Andra Persson hyr en lägenhet och har åtta hästar uppstallade. Det är hästar på heltid som gäller för henne.

F. Las Vegas ska börja med att ta det lite lugnt efter hemkomsten.
– Sedan ska vi försöka till att bli stabila i 1,50 där vi har gjort tre starter nu.

NM-silvret gick till Fredrik B. Seim/Quevara van de Vlierbeek Z medan Danmarks Camilla Ernst tog brons tillsammans med SWB-valacken Twice As Lucky.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden