Prylspaning
22 december 2020 06:15

Svenskt horsetechbolag lanserar unikt föllarm

Smart kameraVidequus utvecklar intelligenta övervakningskameror för hästar med hjälp av bildigenkänning och AI. Nu lanserar bolaget ett "världsunikt föllarm" för alla stoägare som går på tå vid tiden för fölning.

Svenskt horsetechbolag lanserar unikt föllarm
Föllarmet lär känna just det sto som övervakas. Det jämför hur beteendet förändras och larmar om förändringen påminner om något av alla de beteendeförändringar som identifierats som indikationer på fölning. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Det svenska horsetechbolaget Videquus lanserade sin första version av en intelligent övervakningskamera för hästar i februari 2018. Sedan dess har miljontals timmar med filmade hästar samlats in. Tack vare all insamlad data har kameran lärt sig att känna igen hästars individuella beteenden, utan att någon sensor eller liknande behöver fästas på hästen. Allt sker med bildigenkänning och artificiell intelligens, AI.

Nu lanserar Videquus ett ”världsunikt föllarm”, som ringer upp dig strax innan stoet ska föla. Beteendet hos över 100 dräktiga ston har analyserats vid utvecklingen av larmet.
– Analysen har bekräftat att varje hästs beteende är unikt, samtidigt har vi kunnat fastställa att alla dräktiga stons beteende förändras på något sätt inför fölning, säger Videquus vd Linus Jernbom i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden