Dressyr
6 september 18:44
Ridsportplus

Sverige långt efter i Paralympics lagfinal

Paris 2024Några dyrbara missar gjorde att Sverige kom långt ner i resultatlistan när det var dags för lagtävlingen i Paralympics på fredagen. Men ljusglimtarna var många i den svenska truppen som nu laddar för lördagens kür.

Sverige långt efter i Paralympics lagfinal
Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike BJ vid Paralympics. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rutinerade Grad IV-ryttaren Louise Etzner Jacobsson gör sitt andra Paralympics med Goldstrike B.J. (KWPN val f -11 e Dreamcatcher u Pamberley e Jazz, uppf B. Jelgersma, äg ryttaren), gick ut först av de tre svenska lagekipagen och slutade på 70,459 procent.

    Ryggningen brukar jag sätta, jag brukar bara behöva andas ryggning så ryggar han.

    – Känslan var bra därinne. Han travade jättefint och galopperade jättefint, säger ryttaren som stod för bästa svenska resultat i lagtävlingen och har ett brons från Tokyo tillsammans med Goldstrike samt två brons från Paralympics i Rio de Janeiro med Zernard på meritlistan.

    Det blev dock ett par kostsamma missar för ekipaget i ryggningen och vändningarna.
    – Ryggningen brukar jag sätta, jag brukar bara behöva andas ryggning så ryggar han, säger Louise Etzner Jakobsson.
    – Vändningarna är det vi har allra svårast för, men jag lyckades ju i förrgår så jag tycker att jag kunde ha lyckats i dag också, men det gjorde jag inte.

    Inte nervös

    Hon har inget bekymmer med att rida först i lagtävlingar.
    – Nej, jag är aldrig nervös när jag ska själv ska rida. Då är det mycket mer nervöst att titta på de andra i laget säger hon.

    Para Bernadottes-5
    Delar av den svenska kungafamiljen fanns på plats för att följa det svenska paralaget i Versailles.

    Grad V-ekipaget och Paralympicsdebutanten Lotta Wallin med energiske Questionmark (HESS f -14 e Quantensprung u Leticia e Lauries Crusador, uppf Thomas Heuer, äg GT Elite Scandinavia och ryttaren) slutade på 65,552 procent.
    – Han var riktigt på hugget och jag kände redan när jag red in att han inte kommer kunna stå stilla i första halten. Jag känner honom lite för dåligt, vi måste hitta ett system att prata med varandra när han blir så där uppjagad, säger ryttaren som också missade också ett enkelt byte.

    Styrketräning på schemat

    – Förutom missarna använde han energin på ett bra sätt, han gav mig mycket bra därinne. Framöver blir det mycket styrketräning och planen är att han ska gå mycket internationellt och hoppas på EM nästa år.
    – Jag har aldrig suttit på en häst som är så rörlig och spänstig och mjuk överallt, fortsätter Lotta Wallin.

    Paralympicsdebutanten Renée Claesson-Ribring i grad III slutade på 68,6 procent.
    – Det var helt enligt plan, känslan var fantastisk. Jag kan inte begära mer, han var med mig och han var avspänd, säger Renée Claesson-Ribring som var mer nöjd med skritten i lagtävlingen än i den individuella klassen tidigare i veckan.

    ”Jättefin skritt”

    – Han har jättefin skritt men den är svår att få fram då han spänner sig lite ibland. Han vill väldigt mycket den här hästen och det är både hans styrka och hans svaghet, säger hon om sin Zapp VS (SWB val f -14 e Blue Hors Zack u Bella Donna e Don Primero, uppf Vikestallet HB, äg ryttaren) som också gick UVM som 5-åring.
    – Han har många växlar, det finns mycket mer att plocka fram. Planen i dag var att inte ta fram så mycket mer utan att kanske till och med rida lite lugnare och bara få en skön känsla där inne. Vi är här mer för att lära, vi har framtiden för oss.

    USA tog guld, Nederländerna silver och Tyskland brons. Sverige slutade på 14:e plats av de 16 lagen.

    Alla tre svenska lagryttare är kvalade till den individuella kürfinalen i morgon, lördag.

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden