Hoppning
20 april 06:20

Sverige satsar på Longines EEF Series

EEF SeriesSäsongsstarten för Longines EEF Series närmar sig. "Kommer vi till final kan det absolut bli så att vi skickar dit det tyngre gardet." Det säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona som bygger toppekipage för framtiden – samtidigt som ambitionen är att åter ta klivet upp i högsta ligan.

Sverige satsar på Longines EEF Series
I fjol kom det svenska laget trea i säsongsstarten av Longines EEF Series. Foto: Privat

Sverige åkte ur högsta nationshoppningsserien efter säsongen 2022 och rider i år Longines EEF Series, som är ligan under. 

– Det är en plattform där vi ska prestera, men där vi också ska få fram nya toppekipage, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet.

Serien rids i fyra regioner, Norra, Central, Väst och Södra, och Sverige tillhör Norra regionen. Sverige får räkna poäng i danska Uggerhalne 25-28 maj och i norska Drammen 1-4 juni. Sverige får starta i fler deltävlingar, men får då inte räkna resultaten.

De fem bästa lagen i de regionala kvalen går vidare till regionala semifinaler. Därefter går de tio bästa lagen totalt vidare till finalen i Warszawa den 14-17 september. Skulle Sverige rida in bland de fem bästa lagen i Norra regionen blir det semifinal i franska Deauville 22-25 juni. 

– Vi planerar som vanligt, vi vill ha en bra mix av erfarna och mindre erfarna hästar och ryttare. Det är en serie vi prioriterar där vi ska visa oss men samtidigt bygga för framtiden, säger Henrik Ankarcrona.

Viktigt att kliva upp igen

Longines EEF Series skapades av det europeiska ridsportförbundet, EEF, med syfte att ge ryttare och hästar på väg upp en möjlighet att utvecklas genom att tävla på hög nivå. Det är också ett tillfälle att stärka det nationella lagbyggandet och överbrygga klyftan till den högsta divisionen. Deltagande länder uppmuntras också att involvera sina yngre talanger. Minst en U25-ryttare i laget är kravet.

Det finns många exempel på ryttare som har etablerat sig på högre nivå via nationshoppningar som Longines EEF Series. 

– Vi har massor av ryttare och hästar som gått den vägen. Wilma Hellström och Jens Fredricsons Markan Cosmopolit för att bara nämna några, säger Henrik Ankarcrona. 

Nedflyttningen från högsta ligan är förhoppningsvis tillfällig, som regerande olympiska mästare och regerande världsmästare vill Sverige gärna upp igen.
– Det är viktig att vara representerade i högsta ligan. Prioriterat är att utveckla ekipage men kommer vi till final kan det absolut bli så att vi skickar dit det tyngre gardet, säger Henrik Ankarcrona.

Säsongsstart är om mindre än två veckor, under Valborgshelgen i Italien.
– Vi ser jättemycket fram emot att det ska dra igång, säger Henrik Ankarcrona som tillsammans med Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson leder Sverige i Longines EEF Series.

Tävlingsschema – Longines EEF Series

26-30 april Gorla Minore, Italien 
Kval Södra regionen

4-9 maj Mannheim, Tyskland 
Kval Centrala regionen

25-28 maj Uggerhalne, Danmark (SVE)
Kval Norra regionen

25-28 maj Peelbergen, Nederländerna 
Kval Västra regionen

1-4 juni Aten, Grekland 
Kval Södra regionen

1-4 juni Drammen, Norge (SVE)
Kval Norra Regionen

8-11 juni Bratislava, Slovakien 
Kval Centrala Regionen

22-25 juni Deauville, Frankrike
Semifinal Västra och Norra (ev SVE)

29 juni-2 juli Ebreichsdorf, Österrike 
Semifinal Södra och Central

4-17 sept Warszawa, Polen (ev SVE)
FINAL

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden