Hoppning
9 maj 2022 10:03

Sverige trea i premiären av Longines EEF Series

EEF SeriesTyska Mannheim stod som värd när Longines EEF Series hade säsongspremiär i helgen. Serien är tänkt att lyfta ryttare och hästar som är på väg upp på högsta landslagsnivå. Tio lag kom till start och det svenska laget kom trea med bland andra "Speffi" på banan.

Sverige trea i premiären av Longines EEF Series
Glada miner i det svenska laget med Ancan vid rodret. Foto: Privat

I helgen reds första omgången i Longines EEF Series, nationshoppningsserien som i Europa ersätter den tidigare FEI Nations Cup Division 2. Nationshoppningen reds över 1,45-hinder i två rundor med omhoppning och tio lag kom till start i tyska Mannheim. Vann gjorde Schweiz efter omhoppning mot Tyskland som tog hand om silvret – och Sverige kom trea.

I det svenska laget red Stephanie Holmén med Flip’s Little Sparrow (SWB sto f-06 e Cardento-Robin Z, uppf Kristina Larsson, äg Grevlundagården och Astrid Ohlin), Antonia Pettersson Häggström med Chaccatara (OS sto f-10 e Chacco-Blue-Cento, uppf Gestüt Lewitz, äg AS Sport Horses och Stal Theeuwes), Fredrik Spetz med Flanagan (KWPN val f-10 e Clinton-Edison, uppf M.J. Kaan, äg Charlotte Rapp Hamrén) och Jonna Ekberg med Calypso de Beaufour (SF val f-12 e Diamant de Semilly-Corrado, uppf Eric Levallois, äg Irena Nicovic). Lagledare var Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson.

Vinnaren flyttas upp i högsta divisionen

Longines EEF Series skapades av det europeiska ridsportförbundet, EEF, med syfte att ge ryttare och hästar på väg upp en möjlighet att utvecklas genom att tävla på hög nivå. Det är också ett tillfälle att stärka det nationella lagbyggandet och överbrygga klyftan till den högsta divisionen. Deltagande länder uppmuntras också att involvera sina yngre talanger. Minst en U25-ryttare i laget är kravet.

Två regionala kval äger rum för varje regional grupp, där de fem bästa lagen går vidare till semifinal. Därefter går de tio bästa lagen totalt vidare till finalen i polska Warszawa den 8-11 september. En extra krydda i år är att ligans vinnare förutom äran även flyttas upp i FEI Jumping Nations Cup Division 1 inför 2023.

Tävlingskalender – Longines EEF Series

6-10 maj
Longines EEF Series kval i Mannheim för grupp Central

19-22 maj
Longines EEF Series kval i Bratislava för grupp Central
Longines EEF Series kval i Ålborg för grupp North

26-29 maj
Longines EEF Series kval i Lissabon för grupp West

2-5 juni
Longines EEF Series kval i Madrid för grupp West
Longines EEF Series kval i Aten för grupp South

9-12 juni
Longines EEF Series kval i Drammen för grupp North

16-19 juni
Longines EEF Series kval i Gorla för grupp South

23-26 juni
Longines EEF Series semifinal i Deauville för grupperna North och West

30 juni-3 juli
Longines EEF Series semifinal i Budapest för grupperna South och Central

8-11 september
Longines EEF Series final i Warszawa för grupperna North och West

Resultatlista Mannheim.

Läs mer och se reglerna för serien här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden