Sport
24 juli 2015 13:45

Sverige utan reserv till EM

Reserven Emma Tegelskär blir ordinarie i dressyrlaget till ponny-EM istället för Ebba Nilsson som nominerades för sent. Sverige får inte anmäla en ny reserv och står nu utan förstärkning om något skulle hända på vägen till EM.

Sverige utan reserv till EM
Clara Egholm Hebsgaard och Extrem rider EM för Sverige, som nu bara har fyra istället för planerade fem ryttare startklara.

– Det här är självklart jättetrist, men nu har vi i alla fall fyra bra ryttare som kommer att kämpa väl, säger ponnydressyrens grenledare Bobo Lundberg till Ridsport.

Deadline för definitiv anmälan är den 30 juli. Nomineringsstiden utgick däremot den 6 juli och då hade Bobo Lundberg nominerat ett fullt lag och tre reserver. En vecka senare var en ponny såld och två ponnyer halta. Då tog Bobo beslutet att nominera Ebba Nilsson och Roman, alltså redan före deras SM-silver. När Ebba tog SM-silver fick hon det positiva EM-beskedet av Bobo.

– Jag tog för givet att FEI skulle godkänna den sena nomineringen. I annat fall hade jag sagt till Ebba Nilsson att hon var uttagen bara om FEI skulle godkänna det. Nu känns det väldigt dumt att det blev såhär, säger Bobo.

När Bobo Lundberg fick Internationella Ridsportförbundet FEI:s besked att Ebba Nilsson inte får starta skrev han brev till FEI och fick hjälp av de internationellt tunga namnen Eric Lette och förbundskapten Bo Jenå som diskuterade saken med FEI:s dressyrdirektör. Trots deras kontakter står FEI:s beslut fast.

– Det hela är väldigt tråkigt. Vi har gjort allt vi har kunnat för att FEI ska ändra beslutet, säger Bobo.

Ledningen fick därför återigen se över de ekipage som var nominerade före den 6 juli. Ett sista hopp att få ihop både ett lag och reserv till EM var en av de skadade ponnyerna som var nominerad i tid. Under fredagen undersöktes därför ponnyn på nytt, men den är inte startklar till EM där den annars skulle ha ingått i laget.

– Därför går tidigare reserv Emma Tegelskär in som ordinarie, samtidigt som vi därmed inte har någon reserv med oss till EM. Nu får vi verkligen hoppas att inget händer med ponnyerna innan dess.

Ponnylaget i dressyr till EM 2015:
Clara Egholm Hebsgaard, Extrem, Åsbo RF.
Elin Mattsson, Bodo, Willands RF.
Ella Viebke, Drink Pink, Årsta-Runsten.
Emma Tegelskär, B Capriole, Särö RF.
Ingen reserv.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden