Avelsnyheter
9 oktober 2019 08:56

SWB gör insats för att rädda känd hingstlinje

HingstEn av SWB:s mest legendariska hingstlinjer är på utdöende. Därför gör SWB nu en insats för att försöka rädda den.

SWB gör insats för att rädda känd hingstlinje
Irco Marco och Lefif Nilsson när det begav sig på tävlingsbanorna. Arkivbild: Roland Thunholm

Det handlar om Irco Marco 622 (f 1971 e Irco Polo-Sportman, uppf J.M. Bijen) som importerades från sitt födelseland Holland till Sverige 1976.

Fadern var Irco Polo (e Marco Polo) var själv framgångsrik i svår klass hoppning samt även placerad svår klass dressyr och fälttävlan och tillhörde Hollands då ledande hingstlinje.

Efter att hingsten Hip Hop gick bort förra året är Fetcher N och King Louie enda kvarvarande levande godkända hingstar som för Irco Marco-blodet vidare.

Uppmanar till visning

Därför efterlyser SWB nu på sin webbplats alla som har en hingst ur Irco Marcos hingstlinje att visa dem vid rådgivande bedömning i höst. Detta oavsett ålder på hingsten.

Irco Marco 662 tävlade själv framgångsrikt i svår hoppning och blev far till flera tävlingshästar i framförallt hoppning samt nio godkända söner verksamma i SWB-aveln.

Royne Zetterman / Irco MenaLågupplöst För Webben
foto: Roland Thunholm
Irco Mena är en av Irco Marcos godkända söner, här med Royne Zetterman. Arkivbild: Roland Thunholm
Sara Algotsson-ostholt-wega3 110716 Rt
Wega (e Irco Mena) är en av många framgångsrika hästar ur Irco Marcos hingstlinje. Tillsammans med Sara Algotsson Ostholt tog stoet OS-silver i fälttävlan 2012. Bilden är från tyska Aachen. 

”Få hingstlinjer har som Irco Marcos bidragit till hoppsporten i Sverige. Ättlingarna tävlar på alla nivåer, från amatör upp till absoluta toppsporten. Irco Marcos hingstlinje kännetecknas av att producera mycket hållbara hästar och flera av de hingstar som representerar linjen lämnar ofta avkommor med bra temperament,” skriver SWB på sin webbplats.

Där funderas det också över det faktum att hingstens ättlingar ofta har varit lite sena i utvecklingen och om detta kan ha påverkat hingstar i avelsvärderingssammanhang.

Irco Marco dog 2001.

Läs mer om satsningen och de rådgivande bedömningarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden