Avelsnyheter
8 mars 2019 10:49
Ridsportplus

SWB-hingst vidare till danska 14-dagarsprovet

AccepteradMr Grey VH gick vidare vid den danska hingstekåringen. "Det var en skön sten som släppte", säger uppfödaren Tobias Hansson. Nu väntar fortsatt prov för Mr Grey VH, och ett godkännande där innebär att han blir tillgänglig för de svenska stoägarna.

SWB-hingst vidare till danska 14-dagarsprovet
SWB-hingsten Mr Grey VH gick vidare till 14-dagarsprov vid den danska hingstekåringen. I ridprovet reds han av Eric Guardia. Foto: Tobias Hansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Uppfödaren Tobias Hansson pustar ut. Hans Mr Grey VH (SWB hingst f-15 e Grey Flanell u Darling II VH e Dalwhinnie, uppf Västra Hoby Stuteri) gick under torsdagen vidare vid den danska hingstekåringen i Herning.
– Det är väldigt roligt, han gick över förväntan och det var en skön sten som släppte, säger Tobias Hansson till Ridsport.

Att Mr Grey har haft en lång skadeperiod och att han tidigare inte har visats inför en stor publik var några av orosmomenten Tobias hade inför visningen. Men Mr Grey gjorde ingen besviken.
– Han visade upp sig föredömligt och satte inte en hov fel. Han var hur cool som helst.
– Jag är jätteglad över hans insats och han gjorde ett mycket positivt intryck på ridprovet.

Mr Grey VH reds av Eric Guardia i Herning, och här ses ekipaget in action:

Att han gick vidare i provet innebär att Mr Grey nu får visas i lördagens konkurrensklass, där han kommer att visas under ryttare. Klassen ingår inte i de vidare bedömningarna, utan är mer en möjlighet att få visa upp sig hingsten ytterligare en gång inför publik.
– Det är lite mer showklass, förklarar Tobias.

Får välja längd på provet

Nu väntar 14-dagarsprov för Mr Grey VH. Provet startar på söndag och Mr Grey kommer under dessa dagar att ridas av testryttare. Möjligheten finns för hingstägarna att välja mellan 10-dagarsprov och 14-dagarsprov för de hingstar som går vidare. Om tillräckliga poäng uppnås vid dessa prov ger de hingstarna ett års godkännande. Hingstarna som godkänns vid 10-dagarsprovet godkänns för dansk avel, och hingstarna som godkänns vid 14-dagarsprovet blir förutom i Danmark godkända även i de tyska förbunden – samt även hos SWB. Poängen som hingsten får vid godkännandet avgör vilket sätt hingsten sedan kan användas på i Sverige – antingen som licensierad eller via ett-sto-licens.

Till hösten väntar därefter 35-dagarsprov i Danmark för Mr Grey, och detta prov får han göra oavsett om han godkänns vid 14-dagarsprovet eller ej. Ett godkännande vid 35-dagarsprovet ger sedan ett slutligt godkännande hos Dansk Varmblod, och därmed också hos SWB.
– De ska visas upp i Herning nästa år efter det, men det är mest en formalitet, säger Tobias.

Att jämföra Mr Grey med Tobias stjärna Springbank II VH (SWB hingst f-14 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB) tycker Tobias är svårt.
– Det är två mycket trevliga hästar båda två, men eftersom Mr Grey varit skadad ett år år var Springbank i en helt annan form när han visades.
– Men styrkan, den kommer med tiden på Mr Grey också.

Släkt med alla Västra Hobys ston

Blir det ett godkännande vid 14-dagarsprovet kommer Tobias att använda Mr Grey till några av sina egna ston i år. Problemet är att alla hans ston på olika sätt är släkt med Mr Grey, trots att han kommer från stuteriets ”andra gren”. Genom morfar Dalwhinnie är han släkt på mödernet med de flesta av Västra Hobys avelsston. Men det finns några som Mr Grey ändå kan användas på.
– Jag är kräsen i mina hingstval, men alla hingstar jag tar fram är hingstar som jag själv vill använda i avel, säger Tobias.

Läs om hingstarna med svenskanknytning som visas i Herning här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden