Hoppning
16 september 2018 19:47

SWB-sto placerat med Philippaerts i 7-årsfinalen på unghäst-VM

Unghäst-VMDet var de namnkunniga ryttarna som gjorde upp om titlarna i unghäst-VM:s finaler för 7-åriga hästar. Christian Ahlmann tog till slut hand om titeln med Solid Gold Z, men fick hårt motstånd av bland annat Olivier Philippaerts med svenskfödda Northern Comme Plot.

SWB-sto placerat med Philippaerts i 7-årsfinalen på unghäst-VM
Olivier Philippaerts med Ingrid Ragnarssons uppfödning Northern Comme Plot - numera Northern Light - på unghäst-VM 2018. Foto: Peter van den Bulck

Elva ekipage tog sig till omhoppning i 7-årsfinalen som reds över en riktigt tuff 1.45-bana. Ett av dessa var SWB-stoet Northern Comme Plot (e. Plot Blue-Contender), som har fötts upp av Ingrid Ragnarsson. Northern Comme Plot var med på unghäst-VM redan som 5-åring, då med Carl-Walter Fox i sadeln. Och då, precis som nu, med Ingrid Ragnarsson på plats.

– Jag visste faktiskt inte att hon skulle vara med. Vi var några som skulle åka ner och kolla på tävlingarna och så såg jag att hon fanns med i listorna. Det blev en riktig bonus, berättar en mycket stolt Ingrid Ragnarsson efter prisutdelningen.

Visserligen blev det ingen seger för ekipaget, men väl en sjunde plats. Det är vanligtvis inte Olivier som rider det kapabla stoet, och det blev en liten kommunikationsmiss i svängen till trippelbarren och ett nedslag.

Vill rida junior-EM

Ingridragnarssonrt
Uppfödare Ingrid Ragnarsson. Arkivbild: Roland Thunholm

– Det är normalt yngsta brodern, 15-åriga Anthony, som tävlar henne. Han har bestämt att han ska rida junior-EM på henne nästa år, berättar Ingrid.

– Men efter att hon har hoppat så bra här i Zangersheide sa Olivier att han skulle ta över henne, så vi får väl se vem som får fortsätta att tävla henne.

Ingrid berättar att familjen Philippaerts är väldigt nöjda med Northern Comme Plot och gillar hennes temperament och inställning.

– Det är verkligen jätteskoj att följa henne och jag är väldigt stolt och glad över att vara på plats och se henne hoppa, avslutar Ingrid som också är glad över att ha fått köpa tillbaka Northern Comme Plots 5-åriga syster e. Tornesch och att hon dessutom har en 2-årshingst med samma mamma e. Cardento hemma i stallet.

Framtidslöfte som vinnare

Vinnaren Christian Ahlmann red hingsten Solid Gold Z (Oldenburg, hingst e Stakkato Gold-Calvin, äg Stuteri Zangersheide) till seger i 7-årsfinalen efter en strålande omhoppning och den hästen kan vi nog få se mer av på de största banorna så småningom.

Solid-gold
Christian Ahlmann red Solid Gold Z till 7-årsseger. Foto: Peter van den Bulck
Mystic Van 't Hoogeinde
Mystic van ’T Hoogeinde mrf belgaren Jeroen de Winter i sadeln vann 6-årsfinalen på unghäst-VM. Foto: Peter van den Bulck

I 7-årsklassen fanns också en svensk ryttare på plats, Jonna Ekberg och Stephex Stables Bakogan de St Jean (SF, val e Kannan-Quelmek). Ekipaget fick två nedslag i grundomgången och hamnade långt ner i prislistan.

I 6-årsfinalen klarade 16 ekipage av grundomgången 1.35-bana felfritt. Sex ekipage gjorde om bedriften i omhoppningen och snabbast var BWP-valacken Mystic van ’T Hoogeinde (e Echo van T Spieveld-Darco), riden av belgaren Jeroen de Winter.

Här missade Petronella Andersson omhoppningen med Misterioso Della Verdina (Italienskt sto e Mr Blue-Mytens, äg Stephex Stables) omhoppningen med 24 hundradelar då hon fick ett tidsfel.

Andra raka finalen för Sofia

Sofia Westborg och Concordia Z (Zang, sto e Chiquitano Z-Zandor, äg Stall WB) var i final redan förra året. Då utgick ekipaget i finalen men i år blev det ett nedslag. Även Stephanie Holmén och Cash du Talus (SF, val e Kannan-Quick Star, äg Grevlundagården) tog sig till final. Däremot var ekipaget inte överens om i vilken hastighet hindren skulle tas och Cash du Talus blev lite väl kaxig så tyvärr föll fyra bommar för ekipaget.

Här hittar du alla resultat från unghäst-VM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden