Avelsnyheter, Hoppning
23 september 2022 21:29
Ridsportplus

SWB-stoet Crystal Clair nollade sig till final

MästerskapHon var bäst av alla 7-åringar på torsdagen. Med en nolla även på fredagen är SWB-stoet Crystal Claire klar för final bland 7-åringarna på unghäst-VM i hoppning under belgisk flagg. "Hon är en riktig fighter," säger hennes ryttare Thibault Philippaerts.

SWB-stoet Crystal Clair nollade sig till final
Crystal Claire och Thibault Philippaerts. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Totalt startade närmare 200 hästar den inledande hoppningen över 1,40-hinder för 7-åringar i Lanaken, Zangersheide, Belgien, på torsdagen och segern gick till SWB-stoet Crystal Claire (SWB f 2015 e Cristallo I-Oklund, uppf Mika Thalén och Marco Condurro, äg Team Philippaerts), riden av Belgiens 21-årige Thibault Philippaerts.

Hon är en riktig fighter på banan. Thibault Philippaerts.

Ekipaget fortsatte sedan med en felfri runda i fredagens 1,40-klass för åldersgruppen och säkrade därmed en plats i finalen på söndag, förutsatt att stoet går igenom den andra besiktningen.
– Jag är väldigt glad över att ha den här hästen. Hon är en riktig fighter på banan, säger Thibault Philippaerts.

Han har haft stoet, som hoppade till sig 9,5-10 på sitt 3-årstest, ett år nu. Crystal Claire är född i Italien och hamnade hos Emma Thalén med familj lite av en slump. Emma Thalén, som hade arbetat på Stephex Stables utbildade stoet innan hon hamnade hos Philippaerts.

Nu är stoet alltså klart för final i unghäst-VM.

Totalt var 50 7-åringar felfria i fredagens klass över 1,40-hinder. Bland dem fanns SWB-stoet Syd Frys Dinora riden av Caroline Persson samt SWB-valacken Anakin AC, riden av Arvid Tenfält. Den sistnämnda var felfri även i torsdagens runda och är därmed klar för söndagens final över 1,45-hinder.

Uttagen av belgiska förbundet

I Sverige tas endast SWB-registrerade hästar ut för att representera Sverige på UVM. Det vanligaste när en häst tävlar för ett annat land än hemlandet för hästens stambok är att ekipaget får ett wild card. Men när det gäller Crystal Claire har hon inte fått något wild card av SWB, utan är enligt uppgift till Ridsport uttagen av det belgiska ridsportförbundet som representant för Belgien.
– Hon är en så trevlig individ och vi är så glad att vi har fått köpa henne, säger Thibault Philippaerts som har tävlat internationellt med stoet hela detta året.

Rolf-Göran Bengtsson har också varit dubbel felfri och är därmed finalklar med HOLST-registrerade Caillan.

I fredagens 1,35-klass för 6-åringar var KWPN-registrerade Liza Larena, riden av svenska Isa Hjortsäter, återigen felfri i det knappt 270 ekipage stora startfältet. Även BWP-registrerade Quabriolet van het Bildeken, riden av svenska Felicia Hultberg, satte en andra nolla på fredagen.

Svenska nollade

Av de knappt 240 5-åringarna som gjorde sin andra runda över 1,25-hinder på fredagen var det ingen SWB-häst som nollade. Däremot satt svenska ryttaren Sofie Svensson en felfri runda med BWP-registrerade Rialtto van de Roshoeve. I första rundan på torsdagen föll dock en del bommar för ekipaget. Däremot har svenska ryttaren Annika Axelsson satt två nollor med utlandsregistrerade Roulette Aeg.

Mästerskapets tröstfinaler rids i morgon, lördag. Då ska även de hästar som ska gå finalen besiktigas och först därefter kommer det startlistor. Hästar som har varit felfria genom de båda kvalen brukar finnas med i finalerna.

Resultat

Pernilla Hägg/Annelie Frank

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden