Veterinärt
13 februari 2019 20:20
Ridsportplus

Synfel hos hästar: Veterinären ger svar

Olika behovÄven om det är ovanligare kan hästar liksom människor ha brytningsfel eller vara astigmatiska.
– Hästar kan även vara närsynta eller översynta. Dock är kraftiga avvikelser mycket ovanliga, säger veterinär och synexpert Lena Ström som berättar mer om hästens syn.

Synfel hos hästar: Veterinären ger svar
Hästar med glasögon? De finns, även om det är ovanligt. Travhästen Home Alone började vinna lopp efter att en optiker tillverkat glasögon till honom. Han vann 17 av 45 lopp och tjänade drygt 1,8 miljoner kronor. Foto: TR Media Bild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fungerar hästens ögon annorlunda än människans, eller går många hästar runt och ser dåligt? Lena Ström är veterinär på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och expert på hästars syn.

Kan hästar ha synfel?
– Hästar kan ha brytningsfel eller vara astigmatiska, precis som vi människor, men det är inte alls lika vanligt. Hästar kan även vara närsynta eller översynta. Dock är kraftiga avvikelser, över plus/-minus 1,5, mycket ovanliga.

Varför är det så?
– Ett skäl till att synfel är mycket vanligare hos människor än hos andra däggdjur är att vi är så bra på att korrigera synen med hjälp av glasögon. Synfel påverkar oss väldigt lite, det blir därför inte något som påverkar urval för fortplantning och överlevnad. En vild häst som ser dåligt har däremot små chanser att överleva och fortplanta sig, så de generna försvinner, förklarar Lena Ström.

En vild häst som ser dåligt har däremot små chanser att överleva och fortplanta sig, så de generna försvinner.

Att synen försämras när vi blir äldre beror på att ögats lins blir tätare och tätare med åren. Det gör att elasticiteten blir mindre och ögat får svårare att ställa om fokus mellan olika avstånd. Efter ett tag klarar det inte av att fokusera till exempel för läsning och vi behöver läsglasögon.

Home Alone
Visste du att det finns en del hästar som har glasögon?
Ett känt exempel i modern tid är travhästen Home Alone, som tränades av Björn Berglund.
”Han var en fantastisk häst, en av Sveriges absolut mest kapabla i sin årgång. Men tyvärr galopperade han lite för ofta”, säger Björn Berglund.
Hästens ägare hade en vän som var optiker, och som var säker – problemet var att hästen såg dåligt. Han tillverkade ett par glasögon till Home Alone.
”Jag tyckte inte att vi hade något att förlora, så vi testade. Och faktum är att det gick bättre. Hästen började vinna efter det”, konstaterar Björn Berglund. Han tror dock inte att detta är ett stort problem bland hästar generellt, och det är nog inte många hästar som är hjälpta av glasögon. Foto: TR Media Bild

Fungerar linsen hos hästar annorlunda?
– Samma sak händer med hästar, men eftersom deras lins inte är lika elastisk som vår från början blir skillnaden inte lika stor.  Hästar har inte heller samma behov av detaljseende som vi. De behöver inte kunna läsa tidningen, säger Lena Ström. Däremot kan du se på en del hästar att linsfibrerna packas tätare ju äldre hästen blir. Linsen blir lite diffus och gråaktig.

Lena Ström, Slu. P: 2017-18
Lena Ström, veterinär. Foto: SLU

Ungefär som starr, med andra ord?
– Det är inte samma sak som starr utan en helt naturlig förändring. Den förtätningen påverkar framför allt ljusinsläppet – hästens mörkerseende kan försämras.

Finns det annat som kan påverka synen hos hästen?
– Ja, det finns sjukliga förändringar som kan påverka hästens syn negativt. Tumörer på synnerven är ett exempel. Hästar kan också få starr, även om det inte är lika vanligt som hos hundar. Det vanligaste är dock att synnedsättning på hästar är en sekundär reaktion på till exempel en inflammation i ögat.

Hästenssynfakta

Fakta

Koll på synen

Om du ser någon av följande förändringar hos din häst kan det vara värt att undersöka om det kan ha med synen att göra:

  • Tycker du att din häst har ändrat beteende?
  • Blir den nervös av att gå från ljus till mörker?
  • Reagerar den oväntat stort på förändringar i vardagen?

I en undersökning hade 68 % av hästarna perfekt syn. 32% var närsynta eller långsynta. Källa: ”Habitat for Horses”, av Carol Hall, Nottingham Trent University.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden