Clinic
26 oktober 2017 21:00

Talangspaning med Jan Brink

Elmia 2017Bäst på helheten, det är Jan Brink. Hans clinic på Elmia spann på det egna framgångsreceptet att den som har koll på ALLA detaljer vinner i längden och dagens ämne var unga talanger i både två- och fyrbent form. Publiken fick se allt från unga ryttare till unga hästar.

Talangspaning med Jan Brink
Jan Brink presenterade unga talanger i alla former, här med Ida-Linn Lundholm på den vackra Ipolita, ägd av en välbekant hästägare i Herr Åke Björsell, medgrundare till Knytkalaset Foto: Roland Thunholm

Jan Brink samlade åhörare i Hall D efter att ha fått en varm introduktion av Show Director Jana Wannius. Temat för kvällen var unga talanger, hur man känner igen dem, var man hittar dem och hur de formas på bästa sätt.

Kung Jana Wannius1 171026 Rt
Jan-Olof ”Jana” Wannius välkomnade publiken till Jan Brinks clinic. Kungen av Falsterbo är snart kung i Jönköping också. Foto: Roland Thunholm

Vad kännetecknar en ung talang och hur formas de?
Elliott Nilsson 13 år gammal ska rida för Jan Brink för första gången här på clinicen. Han vann en Instagram-tävling med träning för Carl Hedin och på den vägen har han på kort tid arbetat sig fram till att träna målmedvetet, han har bara ridit i två år.
– Elliott har visat rätt inställning, han är envis och målmedveten, det är lite över alla hinder för honom hela tiden.
– Han fixade en ny ponny Ramses på bara några veckor när hans egen blev skadad, det är drive, sa Jan Brink.

För att bli bra behöver du bemästra tekniken i ridningen, har fysiken som klarar av påfrestningarna, ha mentaliteten för att tävla och sist men inte minst ha en äkta drive att bli något menar Brink.

-Ridskolorna spelar stor roll, man lär sig mycket, det är lek och allvar och en otroligt bra grund, menar Jan Brink.
– Det är när man kanske är 13-14 år som det blir lite mer allvar av det. Naturbruksgymnasium och utbildningarna på Flyinge och Strömsholm spelar stor roll för att ge en god grund med hästkunskap och säkerhetstänkande.

171026_jan_elFoto: Roland Thunholmliott_roland_thunholm_a74q0410
Jan Brink med en ung talang Elliott Nilsson på Rasmus. Foto: Roland Thunholm

Jan Brink berättar hur han själv en gång valde gren efter att ha sett Herbert Rehbein visa upp en hingst i Falsterbo på ett imponerande sätt.

  • Det gav en sån kick för mig och det är sådant som händer på de här stora evenemangen. Det inspirerar många, inte bara mig, sa Jan Brink.

Ida-Linn Lundholm rider Ipolita (KWPN f -13 e Johnson-Desperados, äg Jan-Åke Björsell), halvsyskon till KWPN-hingsten Desperado (KWPN e Vivaldi-Havidoff). När Christoph Hess på SWB:s clinic tog upp ett exempel på föredömlig svensk ridning tog han Ida-Linn och Dragon Welt som exempel. Här har vi en av unghäst-VMs bästa ryttare, menade Hess.

Stoet är en ung talang som kombinerar både ett gott temperament och verkligt fina gångarter.
– Vad har Ipolita för typ? Långlinjerad, högställd, ädel eller hur? Men det vinner man inga tävlingar på, Totilas och Valegro var två små köttbullar, det är annat som avgör om det blir en bra tävlingshäst, säger Jan.
– Gångarterna måste kunna regleras, de ska ha register. Här söker vi samma ak som hoppryttaren.

Visst kan man önska sig en skritt med mer övertramp än Ipolita men det viktigaste är att den är helt ren i takten och den kan korta sig.

Vad är en talang?
Jan Brink menar att det är många pusselbitar som läggs samman under hästens utveckling, mycket handlar om hur snabbt de lär sig och hur reaktiva de är.
– Men kanske kan jag vara helt säker först när en häst är sex år om den är en supertalang. Just den här hästen har jag redan konstaterat att det här blir en Grand Prix-häst. Piloten på ryggen är en av de absolut största talangerna jag träffat på och för mig är hon fortfarande ung.

Nästa talangekipage ut är Marina Mattsson och Quatermain, en mycket begåvad ung dressyrhäst som segrade på Elmia 2016. Nu är han åtta år och redo för svårare saker inom dressyren. Den härliga fuxvalacken har utvecklats och lagt på sig muskler med bibehållen elegans.

Jan Brink fokuserar mycket på galoppen och Marina för göra flera övningar på kvartslinjen. Jans speciella övning, utförligt beskriven i hans bok Dressyrskolan, innebär en växling mellan samlad galopp och skritt i en piruett.
– Ser ni hur nära det är mellan piruett och piaff i vissa ögonblick, att växla mellan skritt och galopp på det här sättet är ren styrketräning för hästen, förklarar Jan.

Så här tänker Jan om sina privata elever:

  • Jag tar ett helhetsansvar, det är bara sju elever jag har på det här sättet. Jag är med på varje tävling för då ser jag vad som händer i skarpt läge, det kan vi sen bearbeta hemma.
  • Jag jobbar med att skapa förutsättningar, till Marina ordnade jag ett jobb. För andra har jag hjälpt till att hitta hästar. Det viktigaste är att de känner att de alltid kan fråga mig, att jag är en mentor till dem.
  • Alla jag jobbar med har höga krav på sig från mig, ställer jag upp för dem så ska de ställa upp för mig. Det gäller inte att de måste vinna, bara göra sitt bästa och försöka.

Quatermain har den perfekta samlade skritten, den är aktiv, kvick men inte överilad, går genom kroppen, titta så lätt han gör bakdelsvändningar, förklarar Jan.

Jan ber Marina visa den ultimata regleringen av steglängden i samlad trav. Marina rider samling på slaka tyglar och ber Quatermain korta stegen och voila visas magisk passage.

De växlar tempo och steglängd och leker med passage, piaff, samlad trav och talangen för piaff är enastående.

 Ser ni hur Marinas hand hela tiden låter honom ha sin frihet, går in i stretching zon och han bara blir kvar i rytmen. Det här är det vi hoppas på inför Tokyo OS. Nu går han ner i passage med lång hals och så leker vi , precis så jobbar Isabell Werth och det passar perfekt här.

Jan Brink har talat och som alltid fanns det mycket för alla att ta med hem i form av verktyg.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden