Hästägartips
25 november 2017 13:30
Ridsportplus

Tänk till innan du klipper hästen

PälsvårdMånga hästägare har redan tagit fram klippmaskinen för att hästen ska slippa svettas i sin tjocka vinterpäls. Men klippningen påverkar hästen på flera sätt – det gäller att klippa vid rätt tid.

Tänk till innan du klipper hästen
Pälsens viktiga funktion Hästen har en fenomenal värmeregleringsförmåga och genom att klippa bort pälsen påverkar man hästens förmåga att isolera mot kyla. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För många hästägare är det självklart att hästen ska klippas på hösten, men det kan vara läge att tänka en gång extra innan klippmaskinen trycks i gång.

    Hästen har en fenomenal värmeregleringsförmåga och genom att klippa bort pälsen påverkar man hästens förmåga att isolera mot kyla. På en klippt häst får ägaren ta ansvaret att hålla hästen varm och torr genom extra foder och täcken.

    Sen klippning stör sommarpälsen

    En annan sak att ta med i beräkningen vid klippning är att kvaliteten och ansättningen av sommarpälsen kan störas om hästen klipps alltför långt in på det nya året. Redan i mitten på januari anses gränsen gå för detta.

    Klippa hästens päls

    Fakta

    • När? 
      Oktober och november är en vanlig tidpunkt att börja klippa hästen, om ägaren anser att det behövs. Ston som ska betäckas till våren bör dock inte klippas alls, eftersom pälsfällning och brunst hör samman.
    • Hur ofta? 
      Detta varierar mellan hästar beroende på hur fort pälsen växer ut, hur kallt stallet är och hur hårt hästen tränas. Elithästar i full träning klipps ofta året om.
    • Hur? 
      Det finns en rad olika klippningar, där sättet hästen tränas på avgör hur mycket som behöver klippas. En spårklippning är ofta tillräckligt för den normalt arbetande ridhästen som rids någon timma per dag, samma sak med en häst som mest rids utomhus.
      Med en sådan klippning räcker det i regel att komplettera med ett regntäcke under blåsiga och regniga dagar. 
    • Varför? 
      På en långhårig häst som blir svettig tar det lång tid innan pälsen torkar, medan den klippta hästen torkar snabbare eftersom överskottsvärmen transporteras bort mer effektivt. Många tycker att deras häst blir piggare om den är klippt.
    • Säkerhet 
      Förbered allt innan klippningen börjar. Se till att hästens päls är torr och ren. Ha respekt för att klippmaskinen är en elektrisk apparat: hästen ska stå på torrt underlag och den som klipper ska ha gummistövlar. Vänj hästen gradvis vid klippmaskinens ljud, vissa hästar kan behöva feromongel de första gångerna. Var noga med att hålla undan sladden så att hästen inte trampar på den. Olja maskinen ofta och gör paus så snart den blir varm. Byt skär eller slipa dem ofta, så att de inte nyper hästen i skinnet. 

    Det är dagsljuset som styr både pälssättning och fällning genom en hormonell påverkan av hypofysen. Därför hjälper det inte att börja med täcke tidigt om man vill hindra hästen från att sätta tät eller lång vinterpäls.

    Även om det är nu, sent på hösten, som vi märker av den tjockare och längre pälsen började hästens hårrem att anpassa sig för vintern redan i augusti, när dagarna blev kortare.

    Intensiv träning ger tunnare päls

    På motsvarande sätt påbörjas pälsfällningen och ansättning av sommarpäls i januari-februari, då dagarna successivt blir längre.

    Produktionen av vinter- respektive sommarpäls kräver extra protein. I augusti finns det fortfarande mycket näring i gräset som kan täcka detta, under vintern kan foderstaten behöva kompletteras.

    En hårt arbetande häst får sällan lika tjock vinterpäls som en mindre arbetande häst. Ett sätt att slippa alltför lurviga hästar på vintern är alltså att intensifiera hästens träning från augusti och framåt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden