Världen
8 december 2021 19:00

Tävla internationellt – här är reglerna gällande EHV-1

SmittskyddDet stora utbrottet av herpesviruset EHV-1 tidigare i år fick tragiska konsekvenser för ryttare och hästägare i hela Europa. Flera svenskar drabbades väldigt hårt. Nu har FEI uppdaterat reglerna kring vad som gäller för hästar som deltar i europeiska FEI-tävlingar.

Tävla internationellt – här är reglerna gällande EHV-1
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Welcomia

Utbrottet av EHV-1 i spanska Valencia slog ner som en bomb i hästvärlden. Några av dem som drabbades väldigt hårt var svenska ryttare och hästägare som förlorade flera hästar i smitthärden. Efter smittkaoset har FEI uppdaterat reglerna för hästar som deltar på europeiska FEI-tävlingar.

Reglerna gäller från och med den 1 november och innebär obligatorisk tempning två gånger dagligen (morgon och kväll) på hästar som deltar i en FEI-tävling. Värdena ska föras in i FEI:s app ”HorseApp” under hela tävlingen. Tempkurvan behöver däremot inte längre sättas upp på boxdörren.

Det är även obligatoriskt att tempa hästen två gånger dagligen tre dagar innan avfärd till FEI-tävlingar på Edet europeiska fastlandet. Hästen behöver även en hälsodeklaration – ”Horse Health FEI Self-Certification”.

Om reglerna inte följs kommer varje person som är kopplad till hästen att meddelas via e-post. Ryttaren kan även bötfällas med upp till cirka 4 000 kronor och hästen kan bli blockerad från FEI-tävling i upp till en månad.

Överträdelser får konsekvenser

Första överträdelsen – varning.
Andra överträdelsen – cirka 2 000 kronor i böter.
Tredje överträdelsen – cirka 3 000 kronor i böter och hästen blir blockerad från FEI i minst tio dagar tills nya temperaturavläsningar finns tillgängliga.
Fjärde eller ytterligare överträdelser – cirka 4 000 kronor i böter och hästen blir blockerad från FEI i minst en månad.

Felaktig temperaturregistrering rapporteras till FEI:s huvudkontor för eventuella ytterligare disciplinära åtgärder.

Läs mer om hur du fyller i FEI:s app här.
Alla FEI:s regler gällande EHV-1 hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden