Under utredningFlera anmälningar har kommit in till Svenska Ridsportförbundet om en ryttare som tävlade bara några dagar efter att ett sto kastat sitt föl på samma gård.
− Ärendet är under utredning, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling på Ridsportförbundet.
Tävlade trots misstänkt virusabort på gården
När stoet hade en månad kvar till fölning kastade hon sitt föl. Detta skedde ute i hagen och prover skickades in. Provsvaren visade att det var virusabort som orsakade kastningen.
− Smittan finns i första hand hos fostret, men stoet kan också smitta via sina flytningar, och därför ska stoet isoleras efter en sådan händelse, säger länsveterinären på den aktuella länsstyrelsen, som har hanterat fallet.
Kort efter att stoet kastat deltog ett ekipage från gården i en tävling.
− Vi har blivit kontaktade av ett antal personer om detta, och vi samlar nu in fakta i ärendet, säger verksamhetschefen Andrea Barth på Svenska Ridsportförbundet.
− Om det är så att fölstona hölls i en hage och tävlingshästar i en annan så kanske den fysiska smittorisken inte var så stor, men samtidigt är ämnet väldigt viktigt, för vi vill inte riskera att smitta sprids på tävlingar, fortsätter hon.
− Vi har ett fall om kvarkasmitta som just nu hanteras av disciplinnämnden.
Enligt tävlingsreglementet är ryttare skyldiga att ”förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit”.
− Generellt tror jag att människor inte tänker tillräckligt mycket på de här reglerna. Jag ser också svårigheter med att ha tävlingshästar och avelsston på samma gård. Men det här specifika fallet är under utredning, och jag kan ännu inte säga hur den kommer att sluta, säger Andrea Barth.
Veterinär kontaktades omedelbart
Gårdsägaren säger till Ridsport att den veterinär som också är delägare i hästen kontaktades omedelbart efter att stoet kastat. Veterinären gav rådet att hästen skulle isoleras, även om det inte var givet att det handlade om virusabort.
− Däremot sade veterinären inget om att andra hästar inte skulle lämna gården.
− Vi har stora marker på gården, och vi höll stoet väl avskilt från de andra hästarna. Hon kom inte heller in i stallet. När vi flera veckor senare fick provsvaren läste vi på, och gick igenom hur vi hade agerat, och tyckte ändå att vi hade gjort rätt, säger gårdsägaren.
Fakta
Fakta – så säger TR:
Varje gång en häst anmäls till tävling intygar anmälaren att hästen är frisk och inte har varit i kontakt med hästar som kan ha smittsam sjukdom.
Så här står det i ”hästägarförsäkran” på TDB:
”Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna – räknat från denna dag – inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen.”
Så säger Tävlingsreglementet:
I moment 112 regleras ryttarens ansvar.
Där står bland annat att ryttaren ska
– Förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom.
– Förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit
Brott mot TR kan leda till allt från muntlig eller skriftlig varning till avstängning under kortare eller längre tid, samt straffavgift eller böter.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på