Sverige
16 februari 2018 15:48

Tävlingsturism ska locka fler ryttare till Skåne

1,3 miljonerPaket med tävlingar, övernattningar för hästar och människor och möjlighet till andra aktiviter ska locka fler att kombinera tävlande och semester i Skåne. "Det har tagits emot väldigt positivt," säger projektledaren Pernilla Colhag.

Tävlingsturism ska locka fler ryttare till Skåne
Båstads Ridklubb och Björbäcks Ryttarförening hoppas kunna locka fler ekipage till sina tävlingar genom att införa en jackpot. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det är Leaderprojektet Destination Häst som ligger bakom satsningen som startade förra året. Skåne är häst- och tävlingstätt, och tanken är att ryttare från andra delar av Sverige ska komma och tävla minst två helger i rad.

Tävlingar och träningar
De kan köpa ett paket med övernattning för tiden däremellan och då ta del av annat, som till exempel tränar för någon av alla skånska tränare.
– Vi vill med detta visa på möjligheten för hobbyryttaren att ta med sin häst och uppleva Skåne, tävla och semestra samtidigt, säger projektledaren Pernilla Colhag.

– Själva tävlingspaketen gör vi för att hjälpa Skånes klubbar att få fler startande på sina tävlingar men också för att locka fler turister till Sydöstra Skånes hästaktörer, fortsätter Pernilla Colhag.

Mottagits positivt
Något liknande finns inte Sverige sedan tidigare.
– Idéen har mottagits väldigt positivt av alla vi haft kontakt med. Det som är lite svårt är att hitta Bed & Box och tillfälliga uppställningar då det inte finns någon naturlig gemensam plattform för dessa att marknadsföra sig i, säger Pernilla Colhag.

Vi vill med detta visa på möjligheten för hobbyryttaren att ta med sin häst och uppleva Skåne.Pernilla Colhag.

Projektet Destination Häst har fått 1,3 miljoner från Leader till projektet som ska pågå under totalt ett och ett halvt år. Det handlar inte bara om tävlingsturism utan också andra slags hästiga semestrar som turridningspaket.

Hästar och ponnyer
Det är tävlingar i hoppning, dressyr och fälttävlan på olika nivåer för både häst och ponnyer som ingår i tävlingspaketen. Fälttävlansryttarna bjuds in från april och framåt, hoppning och dressyr blir under sommarlovsperioden.

Själva projektet avslutas den 31 augusti, men planen är aktiviteterna ska fortsätta även efter det.

Destination Häst på Facebook.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden