Hästägartips
31 januari 13:00
Ridsportplus

Tejp hjälper hästen träna musklerna

Kinesiotape är ett mycket potent hjälpmedel som sedan slutet av 1980-talet använts av idrottare. Det används nu även till hästar vid uppträning efter skada och vid träning av friska hästar som kan behöva optimera en viss muskelfunktion.

Tejp hjälper hästen träna musklerna
Nu används kinesiotape inte bara på människor utan även på hästar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Är du redan prenumerant, men har inga inloggningsuppgifter?

Skaffa inloggningsuppgifter

Prenumerera på Ridsport

Det som skiljer kinesiotape från vanlig sporttejp är att den är elastisk åt ena hållet och därmed kan följa muskelns rörelse, samtidigt som den är ett stöd. Den anses även reta skinnet så att hjärnan får signaler om att den tejpade muskeln behöver sättas i arbete.

Kinesiotape anses minska trycket från nervändar och smärtreceptorer, vilket kan lindra smärta. Även om det inte finns några studier av kinesiotapens effekt på hästar, rekommenderas den av några av världens mest namnkunniga hästfysioterapeuter, Narelle Stubbs och Lesley Goff, bland annat i deras böcker om rehabilitering av hästar.


Foto: Cajsa Ericson

Från humansidan till hästar

Cajsa Ericson, Gräddö, har specialistkompetens i sjukgymnastik inom veterinärmedicin och en masterexamen i veterinär fysioterapi. Hennes examensprojekt för den senare handlade om hur man kan överföra erfarenheterna av kinesiotape från humansidan till hästar.
– Ser man till hästens anatomi, sitter dess hud tätt intill muskler och fascia (bindvävshinnan, red anm). Genom påverkan på huden kan man få till stånd en samverkan mellan flera olika dynamiska system när hästen rör sig. Man kan därför förvänta sig att kinesiotape fungerar minst lika bra på häst som på människa.

Hästars hud innehåller fler känselreceptorer för smärta än vad som finns hos människan och de är tätt förbundna med hårsäckarna. Därmed är huden känslig för den retning som kinesiotapen innebär. Överhuden, där de flesta känselreceptorerna är belägna, är också tunnare än människans.
– Kinesiotape är ett bra hjälpmedel om man vet vad man gör. Men det bör inte användas utan kunskap om biomekanik och funktion eftersom man faktiskt kan förvärra ett problem om det blir fel. Det går att påverka hästens rörelser så att den blir sämre genom att röra sig på fel sätt.
– Jag använder det vid rehabilitering och uppträning efter skada, på hästar som fått en diagnos ställd av veterinär. Träningen läggs upp i samråd med veterinären.
– Ibland använder jag kinesiotape på friska hästar, främst på dem som behöver påminnas om att använda en viss muskel eller muskelgrupp.

Hitta tillbaka till stabiliteten
En häst som haft ledproblem bak kan få hjälp att hitta stabiliteten genom att kinesiotape klistras på de muskler i hamstringgruppen som behöver aktiveras.
– Tejpen är ett sätt att få hästen medveten om sina bakben, vilket hjälper den att hitta koordinationen. På liknande sätt kan bukmuskulaturen tränas upp på en häst med problem i ländryggen.
– Oftast tejpar jag enbart under träningspasset för att komma åt det vi tränar där och då, men tejpen kan även användas under en längre period. Jag instruerar då djurägaren hur denne ska tejpa under fortsatt träning.
– Problemet med att ha tejpen under flera dagar är dels om hästen svettas under träningspasset, dels om de går i hagen och rullar sig – då tenderar tejpen att lossna.
– I samband med boxvila, till exempel efter en buköppning, kan tejpen sitta kvar under buken i flera dagar och stimulera muskulaturen, även om hästen rör sig minimalt.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar