Hästägartips
12 december 2021 10:21
Ridsportplus

Tekniska hjälpmedel kan förbättra dig som ryttare

TeknikKan teknik och grafer göra dig till en bättre ryttare? "Man ser sina brister på ett mer konkret sätt", säger Christine Rosenqvist, en av deltagarna i en datadriven sits-bootcamp utanför Gnesta.

Tekniska hjälpmedel kan förbättra dig som ryttare
Mari Zetterqvist Blokhuis kontrollerar resultaten från datan, och kan utifrån det ge rekommendationer till ekipaget. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridhuset på Balsberga gård utanför Gnesta är nybyggt men klassiskt råkallt. Charlotta Mantell som samlar in data måste sitta i bostadshuset. Manegen är för kall för datorn.

    Fem ryttare har samlats till en heldag i sitsens tecken. De rider med ett bälte om midjan, som mäter deras rörelse i sadeln. Rörelsedatan ombildas till grafer och ryttarna får direkt feedback om vad de ska jobba med. Graferna visar rörelse uppåt och nedåt, sidledes samt framåt och bakåt. Det bör helst vara så små och jämna utslag som möjligt.

    Ridersposition-1012
    I realtid ser man graferna i appen. Foto: Lina Nydahl

    Graferna skiljer sig markant

    Img4281
    Charlotta Mantell är entreprenör specialiserad på marknadsföring och kommunikation,
    fascinerad av hur AI kan förbättra ridningen.

    Charlotta Mantell visar två olika grafer. En tillhörande en elitryttare, den andra en hobbyryttare. Skillnaden är markant.
    – Det vanligaste problemet vi ser är att ryttaren inte följer med i rörelsen, samt att många har spända axlar. Det ser man på de tydliga spetsarna, säger hon och pekar på den röda grafen som sticker upp som taggiga bergstoppar.

    Mari Zetterqvist Blokhuis, som har utvecklat den datadrivna sitsanalysen tillsammans med Charlotta Mantell, säger:
    – För att bli mer följsam behöver man stabilisera sitsen med ben- och coremuskler och ha ett stöd i stigbygeln, utan att bli stum.

    Ridsporten har legat efter andra idrotter vad gäller att utnyttja teknik för förbättrat resultat. Men det finns mycket vi kan anpassa och implementera från andra sporter.

    Kunde förverkliga sina idéer

    Ridersposition-1007
    Mari Zetterqvist Blokhuis är ridlärare level 3. Doktorerade 2019 med en avhandling om samspelet mellan ryttare, häst och tränare. Hon har under flera år forskat kring ryttarens sits. Foto: Lina Nydahl

    Mari Zetterqvist Blokhuis och Charlotta Mantell har länge intresserat sig för sits och teknik, och när de kom i kontakt med Christer Nordström på KTH kunde de förverkliga sina idéer.
    – Han hade tagit fram ett band för löpare och skidåkare som läser av rörelsen i realtid, där en inspelad röst ger instruktioner. Det har vi utgått ifrån, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

    Mätningen resulterar i konkreta grafer som kan visa att vissa upplevda känslor är felaktiga.
    – Ett exempel är att alla säger att hur man sitter i sadeln beror på hur hästen rör sig. Vi mätte en ryttare på tre olika hästar, och hans graf såg likadan ut på alla tre.

    Förutom sitsanalysen har de utvecklat appen Rider’s Position Rhythm Coach, som hjälper ryttaren att rida i en jämn rytm. Man rider med sin Iphone i fickan och får återkoppling i realtid genom en inspelad röst.

    Om risken att bli för fokuserad på tekniken och tappa känslan, säger Mari Zetterqvist Blokhuis:
    – Det är rätt festligt. Vi trodde att appen främst skulle hjälpa ryttaren att hitta takten, men den största förtjänsten visade sig vara att man tvingas koncentrera sig på en sak. En ryttare berättade att hennes häst blir så lugn när hon rider med takt-appen, just för att hon fokuserar.

    Fakta

    Skillnader:

    Erfarenryttare
    Erfaren ryttare
    Inteerfarenryttare
    Oerfaren ryttare

    Skillnaden mellan en erfaren ryttare (överst) och en oerfaren ryttare (nederst).

    Med graferna ser man sina brister

    Christine Rosenqvist red i dagens första pass. Hon kom med sin 17-åriga lusitano Zica, som hon har haft sedan stoet var två år.
    – Jag använder inga appar eller annan teknik när jag rider, men det här var nyttigt. Med graferna ser man sina brister på ett konkret sätt, ”oj, det där ser inte så bra ut”.

    I passet därefter red Ulrika Borg sin hoppstammade 11-åring Kobus van het Molenhof (e Vagabond de la Pomme), som hon köpte som en ”kom-i-gång-häst”. Hon tror definitivt på mer teknik inom ridsporten.
    – Det här att mäta sitsen är jättespännande – alla hästar jag har haft blir likadana till slut. Man korrigerar sig som man tror, men här ser man svart på vitt hur det verkligen ser ut. Jag är lite sned i kroppen och viker mig i sidan, så det blir svårt för hästen att spåra ordentligt. Här får man hjälp att hitta rätt innan. Man vill ju förekomma, inte rätta till efteråt.

    Fakta

    Rider’s Position

    Målet är att hjälpa ryttaren att rida i en bra takt och balans och på så sätt få ett bra samspel med hästen. Med hjälp av AI och Big data görs objektiva mätningar i realtid, där ryttaren får omedelbar respons. Företaget jobbar parallellt med två olika tjänster:

    1. Rider’s Position Coach

    Är en app som ger feedback på ryttarens sits under ridning. Rhythm Coach är en deltjänst, som hjälper ryttaren att rida i en regelbunden takt.

    Hur går det till?

    • Ladda ner appen, rid i trav i en minut medan din Iphone samlar in rörelsedata som skickas till molnet för analys och sedan presenteras i appen.
    • Därefter rider du en och en halv minut och får personlig coachning under tiden. l Avslutningsvis får du en sammanfattning av hur stor del av tiden som du har ridit i en regelbunden takt.

    2. Datadriven sitsanalys, som mäter ryttarens rörelse i sadeln

    Hur går det till?

    • Ryttaren har ett bälte om midjan som mäter rörelsen i sadeln.
    • Rörelsedatan ombildas till grafer och du får en sammanfattning av dina starka sidor och vad i sitsen som behöver förbättras.
    • Du får också råd om hur du kan träna både till häst och avsuttet.
    • Analysen håller på att digitaliseras och kommer att finns i Rider’s Position Coach-appen i början av nästa år.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden