Sport
6 augusti 2015 10:00
Ridsportplus

Terrängen redo för ryttarna

En jättelik anka, Villa Villekulla och en bäddad hotellsäng. Det är lite av vad som väntar fälttävlansekipagen på lördag. Ridsport tog en titt på några av godbitarna – se bilderna här.

Terrängen redo för ryttarna
Vid 5A kan ryttarna välja hinder...

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Bandesignern Lars Christensson visar upp en snudd på färdig terrängbana på Ribersborg i Malmö. Nu saknas bara de sista dekorationerna och repen som ska hålla banan fri från den förväntade storpubliken. Ekipagen ska ge sig i kast med 26 hinder och 30 språng fördelade på 3 600 meter.

  Som Lars tidigare har berättat finns det gott om alternativa vägar för att bädda för en spännande tävling. De modigaste ekipagen kan satsa på korta vägar som ställer stora krav på balans och precision. Ryttarna som vill rida säkert kan ta vägar som är mindre tekniskt svåra och tar längre tid. Lagen har redan taktiktat på banan.

  – Här såg engelsmännen ut att ta långa vägar, irländarna var mer rätt på och bland fransmännen var det mycket allez allez, säger Lars skämtsamt vid ett av många hinder med valmöjligheter.

  Bansträckningen är relativt rak med några galoppsträckor. I typisk skånsk stil lyser kuperad terräng med sin frånvaro, men ett hinder hoppas uppe på en liten kulle. Banan börjar i höjd med badbrygga 2 och går därefter rakt österut längs Öresund, mot Västra Hamnen och Turning Torso. Efter en fyra hinder lång startsträcka kommer den första tekniska svårigheten med alternativa vägval och hinder vid femman och sexan.När ekipagen sedan närmar sig Västra Hamnen hoppas en havsblå kulvert rakt ut mot vattnet, vilket några ponnyer sannolikt kan reagera på.

  Strax därpå kan de ta den snabbaste vägen ner i vattnet, hinder elva B, som bjuder på ett dropp på 140 centmeter eller den längre vägen som är en stock utan dropp. Efter vattnet återstår drygt halva banan och när fler vägval, badankan vid andra rundan i vattnet och hotellsängen har klarats av väntar upploppet. De sista fyra hindren rids västerut, då längs med cykelbanan som går vid sidan av hela fältet. När ryttarna landar efter den gul-rosa skapelsen Villa Villekulla är de i mål.

  52 ponnyekipage varav sex svenska finns på startlistan. Dressyren rids idag och imorgon innan det bär av ut på fältet på lördag.

  – Det är alltid svårt att gissa, men om jag måste chansa så satsar jag på tio ekipage som är felfria inom maxtiden. På lördag kväll har vi svaret, säger Lars.

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden