Avelsnyheter
26 september 2017 15:00

Terriffic Aqua högt bedömd i Frankrike

Det 2-åriga angloarabstoet Terriffic Aqua har inlett sin karriär strålande. I somras blev hon BIS vid specialrasernas riksutställning i Vetlanda. Därefter fick hon representera Sverige i Frankrike där hon slutade som champion.

Terriffic Aqua högt bedömd i Frankrike
Therese Björklund med Terriffic Aqua som i sommar blivit BIS i Sverige och internationell Champion i Frankrike.

Avelsföreningen för Specialhästraser (angloarab, lipizzaner och morganhäst) höll sin riksutställning i Vetlanda 3-6 augusti. Till BIS bland angloaraberna utsågs då det 2-åriga stoet Terriffic Aqua (e Canterbury u Toulouce AA e Business AA, uppf/äg Camilla Björklund) med 9 8 7 8 8 8 = 48 poäng och guld, visad av ägarens syster Therese Björklund.


Terriffic Aqua blev BIS bland angloaraberna i Vetlanda. Foto: Camilla Björklund.

Efter denna framgång blev systrarna Björklund tillfrågade om de ville åka till Pompadour, Frankrike, och representera den svenska aveln vid deras årliga nationella- och internationella championat för angloaraber med Terriffic Aqua.
– I Frankrike är det två kval för att ta sig till finalen i Pompadour så enbart de bästa 2- och 3-åringarna samt ston med föl kommer dit, berättar Therese Björklund för Ridsport.
Arrangemanget är väldigt stort med många hästar – i samband med championaten ordnas nämligen även de franska mästerskapen i fälttävlan för unga hästar.

Resan från Västerås till Pompadour var lång. Camilla och Therese gjorde tre övernattningar på vägen ner – bland annat ett stopp hos Sara Algotsson Ostholt i Tyskland.
– En lång resa med mycket planering och stopp då det var en 2-åring vi åkte med. Hon tog resan bra och fick en vilodag väl framme på anläggningen, säger Therese.

Totalt visades 19 stycken 2-åriga ston och hingstar. I sektion III som Terriffic Aqua visades i var det dock bara tre hästar, men denna sektion vann hon med poängen 8,15 och utsågs till champion i sin sektion. Hon blev även den högst bedömda 2-åringen ur alla sektioner totalt sett.
– Hon hade högst löshoppningsbetyget av alla med 9/10 i alla fyra bedömningsmomenten för löshoppningen. Hon fick även bland annat 8/10 på skritt 9/10 på trav och 9/10 på galopp vilket gjorde de högsta bedömda gångarterna bland 2-åringarna, förklarar Therese.
Det visades även 34 stycken 3-åringar vid championatet, och även jämfört med dem blev Terriffic Aqua högst bedömd för gångarterna.


I Frankrike blev Terriffic Aqua internationell Champion. Foto: Camilla Björklund.

Hemresan från Frankrike tog även den fyra dagar.
– Men denna gång med ett stort leende på läpparna då vi hade en internationell Champion i lastbilen, säger Therese.

Till våren är det tänkt att Terriffic Aqua ska visas vid SWB:s 3-årstest och förhoppningsvis gå i sin mammas fotspår. Mamma Toulouce AA erhöll dubbeldiplom när hon visades på 3-årstest och hon har även startat i enstjärnig fälttävlan. Så småningom är det tänkt att Terriffic Aqua även hon ska utbildas för fälttävlan.

Resultat Frankrike 

Resultat Vetlanda 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden