Hästliv
21 februari 2021 18:55
Ridsportplus

Thea har hästjobb redan före studenten – rider 12 hästar i veckan

HästjobbNär hon var 12 år gammal började hon hjälpa till med andras hästar. Efter studenten i vår finns bara ett mål för 19-åriga Thea Filipsson från Lidköping. "Jag vill arbeta med hästar. De är min livsluft, och jag vet inte vart jag skulle ta vägen utan hästarna", säger hon.

Thea har hästjobb redan före studenten – rider 12 hästar i veckan
Ett liv med hästar, det är det enda tänkbara för Thea Filipsson, här på Lyckes Dixie Hope. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Klockan är tio på lördagsmorgonen när en bil rullar in på Stall Björlyckes parkering på landsbygden utanför Lidköping. Mellan Vinninga och Hangelösa, närmare bestämt.

Ur bilen kliver Thea Filipsson i sällskap med farmor Ewa-Britt och farfar Bengt-Göran, för att utföra dagens första uppdrag, men långt ifrån det sista. Lite senare under dagen ska hon vidare till ett annat ställe.

Som en del i studierna på hästgymnasiet har Thea startat ett UF-företag tillsammans med klasskamraten Thea Anderberg. Tillsammans erbjuder de hästägare hjälp med inridning och utbildning av hästar. Bland annat.

Thea Filipsson Borstar Foto An
Att skapa kontakt med hästen och läsa av den före ridning är viktigt, säger Thea Filipsson. Foto: Anna Nyberg

Denna förmiddag väntar 5-åriga stoet Lyckes Dixie Hope (e Total Hope – Tailormade Temptation) som håller på att sättas igång efter fölningen i somras.
─ Jag red henne i onsdags senast, och då var vi i ridhus och gick över bommar. Det var hon lite tveksam till, berättar Thea medan hon borstar det dressyrstammade stoet.
─ Jag hjälper till med hästar hos en uppfödare av hopphästar också, och det är hoppning och fälttävlan som är mina favoritgrenar.

Började med ponnyridskola

Alltihop började när den tre år gamla Thea fick en present i form av två ridterminer på en ponnyridskola av farmor och farfar, som sedan dess funnits vid Theas sida.
─ Min första ponny var en ungponny, så jag startade tidigt med att utbilda hästar, berättar Thea som hjälpt andra hästägare med deras hästar sedan hon var 12 år gammal.

Pengar till att köpa in färdiga tävlingshästar har inte funnits, utan i stället har Thea själv fått jobba med hästar och ponnyer, utifrån varierande utgångsläge.

Farmor är mentor

Ewa-britt Och Bengt-göran Filipsson Foto An
Farmor och farfar Ewa-Britt och Bengt-Göran Filipsson följer Thea och stöttar henne på olika sätt. Foto: Anna Nyberg

Under sista året på hästgymnasiet på Axevalla finns momentet att prova hur det är att driva företag. Mentor till UF-företaget är farmor Ewa-Britt, som också lever hästliv, ett hästliv som började tidigt eftersom hennes farfar var kusk på Råbäck vid Kinnekulle.
─ Förutom att hjälpa till med utbildning av hästar, så är affärsidén att hjälpa hästovana hästägare till bättre kunskap och säker hästhantering, berättar Ewa-Britt.
─ Vi vet att det finns många hästägare som inte har så mycket erfarenhet, och som kan behöva hjälp, fortsätter hon och avslöjar att Thea själv inte alltid har haft det så lätt med sina ponnyer.

Farfar fick gå in och leda ut ponnyn från banan

─ Hon red en ponny som gick väldigt fint på dressyrträningar. Så skulle hon tävla, och det gick jättebra på framridningen, men när hon red in på banan och skulle börja programmet vägrade ponnyn flytta sig efter första halten. Farfar fick gå in och leda ut ponnyn från banan, och Thea var förstås jätteledsen.

Tvåa i DM i fjol

Att det är främst hoppning och fälttävlan som lockar Thea kanske inte är så konstigt, efter den upplevelsen. Hon har två egna hästar, och på en av dem, Sweet Celine som Thea själv har utbildat, blev hon DM-tvåa i fälttävlan i fjol.

─ Det har alltid varit så att jag har ridit de hästar som ingen annan ville rida, och det lär man sig mycket av, berättar Thea.

Jag kan inte riktigt förklara hur, men det blir en kontakt in i hjärtat

Farmor Ewa-Britt säger att Thea pratar med hästar, och att det gör henne speciell.
─ Jag försöker läsa av hästarna, kollar deras ögon och öron och ser på deras ansiktsuttryck. Jag kan inte riktigt förklara hur, men det blir en kontakt in i hjärtat, berättar Thea.

Det har hänt ett antal gånger att kontakten uteblivit.
─ I somras var det en häst jag inte fick kontakt med, och hon sprang över mig. Henne fick vi jobba mycket med från marken, och så småningom blev det mycket bättre.

Thea Filipsson O Häst Fix
Thea Filipsson och Lyckes Dixie Hope. Foto: Anna Nyberg

Runt 100 hästar

─ Jag tror att jag har ridit och hjälpt till med närmare 100 hästar, säger Thea efter att ha tänkt efter en stund.
─ När jag var mindre skrev jag upp alla hästar i en anteckningsbok, men det gör jag inte längre, och jag kommer inte ihåg alla.

Att hennes liv ska kretsa kring hästar är det enda tänkbara, säger Thea Filipsson.
─ Drömmen är en egen gård där jag har egna och andras hästar.  Mitt liv är med hästar, jag andas med dem och utan dem skulle jag drunkna.

Thea Och Linda Björlycke Foto An
Stall Björlycke anlitar Theas tjänster som UF-företagare. Foto: Anna Nyberg

Fotnot: Två veckor efter reportaget om Thea Filipsson gjordes passerade hon gränsen för intäkter utan skatt i sitt UF-företag. Samtidigt fick hon nej från Svenska Ridsportförbundet på sin ansökan om att tävla tillridningshästar. Förra veckan ansökte Thea Filipsson därför om F-skatt för att starta eget innan skolan är slut. Målet är därmed att kunna komma ut med unghästarna på tävlingsbanorna under våren. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden