Hoppning
15 augusti 2022 09:34

”Tiden går och det blir svårt att hänga med”

Hästlivet idagI början av 2000-talet och flera år framåt var Svante Johansson en elitryttare att räkna med. Han hade gärna varit med i hetluften fortfarande, men inser att det skulle kosta för mycket – av allt. Vi talar med Svante om hans liv i hästvärlden i dag.

”Tiden går och det blir svårt att hänga med”
Svante Johansson med Copain VDB Z, som nu ska gå junior-SM riden av Svantes dotter Linnea Sturesson. Foto: Annika Karlbom

Svante Johansson vann en världscupdeltävling i Göteborg 2009 över bland andra Rolf-Göran Bengtsson och Meredith Michaels-Beerbaum.  Svante Johansson tog sig till EM och världscupfinal, allt med Saint Amour. Han hade topphästar som Nostradamus, Classic Lady och Caramell KS. Men efter dem har det inte blivit fler hästar på högsta nivå.

Är du inte sugen på att kliva upp igen i de högre klasserna?
– Det är klart, hade någon lastat av en topphäst till mig på min stallbacke i morgon, så hade jag kanske börjat tänka. Men det är bara att inse, tiden går och det blir svårt att hänga med.
– Även om jag skulle lyckas kravla mig tillbaka till där jag en gång var, så är det bara att inse att jag ändå är långt efter. Det går inte att hänga med och försöka hålla jämna steg med en sådan supertrio som vi har i Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson, de är i en egen liga.
– Jag har en tre-fyra väldigt trevliga unghästar som jag rider och som jag tror kan utvecklas till något riktigt bra. Men att jag själv ska göra karriär på dem känns avlägset.
– Dessutom, att tävla på topp är otroligt kostsamt. Man tjänar inga pengar på att rida andras hästar. Inte förrän vid en eventuell försäljning, i så fall.

Vad fyller du dagarna med, förutom att rida dina egna unghästar?
– Till stor del är jag tränare. Dels här hemma i Varbergstrakten men jag åker också regelbundet iväg och håller kurser.
– Pengarna måste in och jag tycker dessutom att det är kul.

Vad har du för utbildning?
– Jag har ingen utbildning, på Strömsholm eller så, till skillnad från min fru Nina. Hon är mer dressyrinriktad och har gått alla kurserna. Jag är A-tränare och har skaffat mig kunskaperna genom egna meriter och erfarenheter.
– Jag gillar min tränarroll. Det är klart, det är ju som med alla andra jobb, vissa dagar är roligare än andra, men för det mesta är det väldigt trevligt. Jag har en hel del duktiga, återkommande elever och det är väldigt inspirerande.

Du tränar även din dotter Linnea?
– Ja, och hon ska nu göra sitt första young rider-SM. Hon rider Copain VDB Z, en 15-åring efter Corland-Orlando. Det ska bli spännande.

Hur ser ditt hästliv ut i övrigt?
– Det är lite tävling, lite uppfödning och så träningarna. Vi försöker hålla balans i familjen och få allt att fungera. Jag följer ju Linnea på tävlingar och försöker stötta henne så mycket som möjligt. Det är en av anledningarna att det egentligen inte finns plats för någon elitsatsning för mig.
– Vi föder också upp, i liten skala, men är noga med att avla på riktiga prestationsston.

Fakta

Svante Johansson

  • Ålder: 57.
  • Bor: På Torstorps gård i Grimeton utanför Varberg.
  • Familj: Fru Nina Sturesson, barnen Linnea, 19, och Linus, 17, hunden Bessie, 4, korsning labrador/flatcoated retriever.
  • Favoritpryl i stallet: Ett par sköna ridstövlar.
  • Motto: Alltid göra så gott man kan. Vara snäll.
  • Inspireras av: Kunniga och dedikerade människor, oavsett vad de sysslar med egentligen. Som Jens Fredricson.
  • Aktuell: Inspirerande tränare, med förflutet som ryttare i det svenska elitskiktet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden