Nyheter
13 juni 2020 17:50

Tidigare Flyingehingsten Akribori avlivad på grund av vanvård

VanvårdHolsteinerhingsten Akribori hade en framgångsrik avelskarriär på Flyinge. För sju år sedan pensionerades hingsten hos ett norskt stuteri. Men i veckan fick den holländska ägaren plötsligt bilder av hingsten i undermåligt skick. Hon åkte genast till Norge och fann en häst utom all räddning.

Tidigare Flyingehingsten Akribori avlivad på grund av vanvård
Akribori fick för lite mat. Foto: Iris Lobert

Holsteinerhingsten Akribori var stationerad på Flyinge i sex år och hade en framgångsrik avelskarriär i Sverige. Efter en kort karriär som juniorhäst i Holland pensionerades hingsten  på ett norskt stuteri. När den holländska ägaren Iris Lobert tidigare i veckan fick information från utomstående om att Akribori vanvårdades, och fick bilder på hingsten i undermåligt skick, satte hon sig i bilen och körde till Norge. Där fick hon en chock.

Efter genomgång och röntgen samt tandkontroll på en närliggande klinik, visade det sig att hingsten var allvarligt undernärd och uttorkad. Han hade också en infektion i ett ben som i princip gjorde det omöjligt för honom att gå. Veterinären förklarade att hingsten hade fått en smäll mot knäet för runt två år sedan, det fanns åtta benfragment i leden och skadan hade förvärrats av att ingen brytt sig om att ta hand om den. Den 24-årige hingsten var så illa däran att den fick avlivas. Det rapporterar Eurodressage.

Akribori fick 676 avkommor i Sverige och hans mest framgångsrika avkomma var den kanadensiska GP-hästen Breaking Dawn som gick OS 2012 med Ashley Holzer i sadeln. I september 2007 såldes han till holländskan Iris Lobert, som juniorhäst till då 17-åriga dottern Madelon Lobert. Akribori var dock inte så förtjust i att göra piruetter och en undersökning visade att han led av artros. Familjen Lobert valde därför att pensionera honom från toppdressyren och 2010 flyttade Akribori till Norge.

13474969_10210054109018663_5192519927408116200_o
Akribori i sin glans dagar. Foto: Iris Lobert

Fick bara bilder med täcket på

I Norge tävlade han en period i hoppning med Camilla Gulliksen i sadeln, och genomgick även prov för att bli godkänd i Norge. Familjen Lobert tipsades därefter om ett stuteri där Akribori pensionerades 2013. De höll kontakten med stuteriet och var på väg att besöka hingsten flera gånger, men besöken blev aldrig av på grund av att det var svårt att få till en tidpunkt då bägge parterna hade möjlighet.
– Hon skickade hela tiden bilder och allt såg bra ut. Men så här i efterhand fick jag alltid bilder av bara hans huvud, eller med ett täcke på, manipulerade bilder, säger Iris Lobert till Eurodressage.

Iris Lobert är inte bara arg över hingstens tragiska skick, hon är också frustrerad över att det hela kunde ha undvikits om bara de norska myndigheterna hade gjort sitt jobb. Året innan anmäldes stallet av utomstående som hade lagt märke till vanvårdade hästar, och när Akriboris usla tillstånd upptäcktes var det även flera unghästar som var i dåligt skick.

En polisanmälan är nu gjord, enligt Iris Lobert. Eurodressage har även varit i kontakt med ägaren till stallet där Akribori tillbringade sina sista år, men hon vill inte uttala sig.

Även Ridsport har sökt företrädare för stuteriet, dock utan svar eller återkoppling.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden