Sverige
31 maj 12:54

Tidningen Ridsport klandras av Mediernas Etiknämnd

TillrättavisningMediernas Etiknämnd klandrar tidningen Ridsport för att ha brutit mot god publicistisk sed. Detta efter att tidningen publicerat en podcast som innehöll skadliga uppgifter om en professionell hästtränare utan den utpekades bemötande.

Tidningen Ridsport klandras av Mediernas Etiknämnd
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Vad mediet publicerade

Tidningen Ridsport publicerade den 27 december 2023 en artikel med rubriken ”Mycket hårda sparkar med sporrar och slag med piska” där anonyma källor beskrev påstådd misshandel av hästar på ett större utbildningsstall. Artikeln baserades på intervjuer som ursprungligen publicerats av Aftonbladet.

Vidare diskuterade en av tidningens podcast samma ämne den 5 januari 2024, där det uttrycktes stark kritik mot den påstådda behandlingen av hästarna och refererades till uppgifter från Aftonbladet samt till egna erfarenheter av hästar som farit illa.

Anmälan

Anmälaren, som driver stallet, har påpekat att de anklagelser som framställts är grundlösa och baseras på hörsägen utan konkreta bevis. Artikeln och podcasten ledde till en våg av negativa reaktioner mot anmälaren och anmälarens familj, trots att de inte haft möjlighet att bemöta anklagelserna på ett adekvat sätt.

Tidningens svar

Tidningen Ridsport försvarade publiceringen med argumentet att det fanns ett allmänintresse i att granska verksamheter inom ridsporten, särskilt när det gällde hästvälfärd. Tidningen påpekade också att anmälaren hade anonymiserats i podcasten och att delar av avsnittet, efter påtryckningar, klippts bort.

Medieombudsmannens bedömning

Medieombudsmannen (MO) ansåg att den publicerade artikeln var pressetiskt godtagbar, eftersom det saknades ett utpekande av anmälaren.

Men detsamma gällde inte podcast-publiceringen.

”Anmälaren har pekats ut för en viss krets – till och med mer än i ursprungspubliceringen – genom referenser till både Aftonbladets publicering och vissa ytterligare uppgifter. Mediet borde därför ha ansträngt sig för att ge anmälaren möjlighet att svara på kritiken och inte minst borde hens inställning till det som hen kritiserats för ha lyfts fram i podden”, skriver MO.

Ärendet hänsköts till Mediernas Etiknämnd för vidare bedömning.

Ärendet hos Mediernas Etiknämnd

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Tidningen Ridsport för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Detta är en förkortad version av nämndens beslut. Beslutet i sin helhet finns på Allmänhetens Medieombudsmans/Mediernas Etiknämnds hemsida www.medieombudsmannen.se.

Fotnot: Pressens Opinionsnämnd och Allmänhetens Pressombudsman ombildades den 1 januari 2020 till Mediernas Etiknämnd och Allmänhetens Medieombudsman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden