Hoppning
17 maj 2019 15:51
Ridsportplus

Tillsammans igen: Unghäststjärnan tillbaka hos Sandra Carlsson 

HemmaBrenda Lee gjorde stort avtryck som unghäst. Stoet vann bland annat Breeders Trophy och blev Morgondagens häst på Ryttargalan. Nu är hon tillbaka där allt började – hos Sandra Carlsson. 
– Nu är det så skönt. Hästen är vår och varken jag eller hästen har någon press på oss att prestera, säger Sandra och berättar mer om planerna – bland annat att det råder viss oenighet om när det egentligen är dags för avelsboxen...

Tillsammans igen: Unghäststjärnan tillbaka hos Sandra Carlsson 
Brenda Lee har hittat hem – nu är hon tillbaka hos Sandra Carlsson. Arkivbild: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Brenda Lee (SWB f -08 e Carmargue-Cardento, uppf Sörsjö Ridcenter AB)  visade framfötterna tidigt och spåddes en lysande framtid. Med Sandra Carlsson i sadeln var hon 2014 fyra i Falsterbo, vann Champion of the Youngsters och vann sedan Breeders Trophy. Året efter blev hon morgondagens häst.

Sandra Carlsson red hästen, som pappa Björne Carlson fött upp, från det att Brenda Lee var fyra år. Hon säger att hon alltid utmärkt sig.
– Hon var väldigt försiktig och klok på hinder, men hon var också ganska tittig. Det var inte förrän på våren som hon var fem, strax innan Falsterbo som det släppte för henne, säger Sandra.

2016 såldes Brenda Lee till den svenska junioren Sara Appelqvist, trots att det fanns många utländska spekulanter. Men nu finns Brenda Lee i stallet hos Sandra Carlsson igen.

– Ja, vi har köpt tillbaka henne. Det känns jättekul. Pappa håller på med avel och vi tycker om den stolinjen. Hon har väldigt intressant blod i sig och vi tyckte att det var en väldigt fin chans, säger Sandra.
– Jag fick barn i december och trivs väldigt bra att rida henne och ha henne som min häst att komma igång på. Det är en väldigt skön och trygg känsla att vara tillbaka på henne.

Hon har väldigt intressant blod i sig. Vi tyckte att det var en väldigt fin chans.

Vann tredje starten

Trots några år på varsitt håll verkar ekipaget ha hittat varandra direkt och Brenda Lee var samma häst som Sandra sålt tre år tidigare. På den andra tävlingen blev det vinst med elitlaget och innan dess vann de en 1,30-klass.

– Det var jätteroligt. Jag hade start nummer ett och gick in och gjorde vår runda, bara för att hitta knapparna med tanke på att vi inte har tävlat på länge. Jag råkade vinna med 3,5 sekunder. Det var lite skönt att veta att man kan rida fort utan att man tycker att man gör det, säger Sandra.

 

Untitled 4
Sandra och Brenda Lee tog en seger av bara farten. Foto: Privat
Ridsport,hoppning
Sandra Carlsson och då 7-åriga Brenda Lee. Foto: Roland Thunholm

Sandra red Brenda Lee upp till 1,40, Sara Appelqvist till 1,45. Hur långt det bär den här gången vågar hon inte sia om.
– Nu är det så skönt. Hästen är vår och varken jag eller hästen har någon press på oss att prestera. Från att hästen var fem har det alltid varit press på henne. Nu har hon fått ta det lugnt och varva ner här, säger Sandra.

Tävlade mamman till 1,55

Sandra har fått lite annat perspektiv på ridningen sedan hon fick barn, och säger att det var nyttigt att tvingas stå vid sidan om ett tag.
– Jag har fått tillbaka en annan ridglädje. Det är inte höjden som är det viktiga. Det känns jättebra när jag rider och tävlar henne hemma, så 1,40 kommer vi rida ganska snart. Vi tar det lite i vår takt. Jag är helt i ro med att det får ta lite tid, säger Sandra.

Hon berättar att hon alltid känt en härlig kemi med Brenda Lee.
– När jag satt på henne var det hon och jag. Vi kämpade tillsammans. Vi har mycket resultat sedan innan så det är en speciell känsla att ha gjort den resan ihop. Men det är väldigt skönt att varken jag eller hästen har någon press.

Att hon nu är tillbaka i stallet är särskilt roligt med tanke på aveln, säger Sandra. Brenda Lees mamma Caresse, en häst Sandra tävlat upp till 1,55, var redan såld och blodet försvann därmed med Brenda Lee. Tanken fanns att de någon gång skulle vilja ha tillbaka henne, men de insåg att det kunde bli svårt.

– Det var bara jättekul att det kunde bli så här, att vi får tillbaka blodet. Jag tycker att det är jättespeciellt för Caresse är lillasyster till Tom Jones och Spike Jones, de hästar jag haft mest framgångar med, säger hon.
– Jag tycker att hoppviljan utmärkte sig hos dem, både Spike Jones och Tom Jones gick 1,60 och Caresse 1,55. De var stadiga hästar i stora höga klasser.

Singular en het kandidat

Hingstval har de redan hunnit börja tänka på – Singular LS La Silla står högst upp på listan.
– Singular ligger pappa värmt om hjärtat, men också för att vi har några avkommor efter honom och det är jättefina hästar som kommer från honom. De har karaktärsdrag på bakbenen, alla vi sett lägger upp bakbenen när de hoppar. De både ser bra ut och rör sig väldigt trevligt, säger Sandra.

180302 Singular Ls La Silla Roland Thunholm A74q0070
Blir det Singular LS La Silla, här med ägare Maria Gretzer, som valet faller på..? Foto: Roland Thunholm

Men när Brenda Lee går in i avelsboxen råder det oenighet om i familjen Carlsson.
– Tävlingsmänniskan i mig vill gärna fortsätta tävla henne, men pappa vill betäcka henne redan i år. Det går kanske att ta ett embryo har jag sagt. Vi får se vad som händer, men hon blir kvar här i alla fall. Jag hoppas att få pappa att låta mig rida henne ett tag till.

För Sandra Carlssons egen del kommer fokus nu att ligga på unghästarna.
– Jag vill komma tillbaka och kommer fokusera lite mer på unghästar. Innan har jag känt på de lite större klasserna, men man ska göra det man är bra på och jag tycker det är väldigt kul med unghästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden