Hoppning
18 augusti 2022 19:45
Ridsportplus

”Tillsammans kan vi bygga upp något väldigt bra”

Stora planerJacob Hellström och Sara Hellström Molvidson har sålt Borelunds Gård som de har drivit i 12 år. Köpare är e-handelsentreprenören Jörgen Bödmar med familj. Nu storsatsar de tillsammans med tävlingsryttaren Carl-Walter Fox. Ridsport har pratat med alla inblandade.

”Tillsammans kan vi bygga upp något väldigt bra”
Jörgen, Linn och Monica Bödmar klappar om Chacco de Muze PS (e London-Chacco Blue) med Carl-Walter Fox i sadeln i Oliva Nova. Nu storsatsar de tillsammans. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Borelunds Gård i natursköna Torna Hällestad, där tidigare landslagsryttaren Jacob Hellström och Sara Hellström Molvidson driver HelMo Stables, är såld. Köpare är e-handelsentreprenören Jörgen Bödmar med familj. Målet är att bygga upp en professionell verksamhet med förädling av lovande hopphästar. Dottern Linn Bödmar, nyligen examinerad hippolog, och tävlingsryttaren Carl-Walter Fox är teamet som ska få det hela att lyfta.

  – Det här är en familjeaffär och inget fokus på mig. Framför allt är det min dotter Linn, med sin utbildning i ryggen, och Carl-Walter som har erfarenheten och vet hur saker och ting ska göras, som ska driva verksamheten, säger Jörgen Bödmar.

  Siktar på tiotalet hästar

  Upprinnelsen till samarbetet var när Linn förra sommaren jobbade hos Carl-Walter Fox och MTG Stables på Munka Tågarps Gård, som ägs av Lise-Lotte Erlandsson. Familjen Erlandsson är liksom familjen Bödmar från Kalmar, och tillsammans köpte man då in några framtidshästar. Tidigare i år var hela gänget i Oliva Nova för att se hur hästarna hade utvecklats, och när möjligheten dök upp att köpa Borelund slog Bödmars till.

  Det är mycket fasta kostnader och man behöver ha ett visst antal för att få ihop ekonomin. Jörgen Bödmar

  – Vår bedömning när vi har diskuterat med Carl är att vi behöver ha ett tiotal hästar, och att vi säljer de man tycker är bra vid rätt tidpunkt och tillför nya. Det är mycket fasta kostnader och man behöver ha ett visst antal för att få ihop ekonomin, säger Jörgen Bödmar.

  – Det är alltid stora risker i det här, det får man vara medveten om. Det kommer att ta lite tid att bygga upp, men förhoppningen är att vi ska kunna få det att växa. Eftersom jag inte är nybörjare så är jag ändå lite medveten om vad som krävs ur ett företagsekonomiskt perspektiv.

  Image005
  Borelunds Gård är en magnifik egendom. Foto: Våningen & Villan Fastighetsförmedling

  ”Tänker inte snåla”

  Familjen tar över per den 1 december och börjar direkt med åtgärder för att hålla nere elkostnaderna. Men det är inte det enda som ska skruvas på.
  – Nu har vi tre drygt tre månader på oss att tänka till på varenda liten detalj. Allt ska vara effektivt och lätt att underhålla, så att de som jobbar i stallet kan ägna sig åt det de tycker är roligast, det vill säga hästarna. Vi tänker inte snåla utan göra de investeringar som krävs för att göra en professionell satsning, förklarar Jörgen Bödmar.

  Med i dagsläget 28 boxplatser fördelade på två enheter är planen att hyra ut det ena stallet till en professionell aktör, för att få det att bära sig något från start. Samtal förs redan med intressenter men än är inget klart.

  Vi vill gärna engagera oss i branschen i sin helhet och verkligen lära oss det här. Jörgen Bödmar

  Familjen äger även en häst ihop med den nyblivne VM-guldmedaljören Jens Fredricson, hos vilken dottern Linn både arbetar och tränar några dagar i veckan.
  – Vi uppskattar den relationen väldigt mycket. Både Jens och Isabelle är fantastiska människor och det är en förmån att få lära känna dem lite mer. Även Carl som är en kille med mycket erfarenhet som har varit med från början, och som förhoppningsvis har en bra karriär framför sig, säger Jörgen Bödmar.

  Nybörjare i branschen

  Jörgen Bödmar är en av Sveriges e-handelspionjärer och startade 2002 Designonline, med visionen att sprida skandinavisk inredningsdesign i världen. E-handelsraketen bytte sedan namn till Nordic Nest och när Jörgen Bödmar slutligen sålde sitt livsverk 2020 var det en affär i miljardklassen. Idag är han verksam i flera bolagsstyrelser och har också investerat i Horseonline, som galopperat mot nya höjder.

  – Vi håller på och bygger ett lager för Horseonline, just nu är det en setback med lågkonjunkturen men det kommer att bli stort. Borelund är också ett sätt för mig att komma närmare det här intresset att förstå hur saker och ting fungerar.

  Han understryker att även om han kan affärer, är han nybörjare i hästbranschen.
  – Vi vill gärna engagera oss i branschen i sin helhet och verkligen lära oss det här. Vi kan inte branschen, men lägger ner mycket tid på att sätta oss in i allt vi kan. Men vi är bara i början på inlärningskurvan, vilket är väldigt spännande i sig, säger Jörgen Bödmar, som har för avsikt att både lära sig köra traktor och stängsla hagar.

  Borelund
  Borelund ligger i natursköna omgivningar. Foto: Våningen & Villan Fastighetsförmedling
  Borelundsgård
  Boningshuset är topprenoverat. Foto: Våningen & Villan Fastighetsförmedling
  Borelundsgård_stall
  Här finns i dagsläget plats för 28 hästar. Foto: Våningen & Villan Fastighetsförmedling
  Borelundtornehällestad
  På gården finns flera boendeenheter. Foto: Våningen & Villan Fastighetsförmedling
  Image003
  Infarten till gården. Foto: Våningen & Villan Fastighetsförmedling

  Jobbar hos Jens Fredricson

  Köra traktor kan redan Linn Bödmar som i veckan var med när byborna i Löberöd gick man ur huse för att fira sin guldmedaljör Jens Fredricson. Att få jobba och träna hos Jens känns som en ynnest.
  – Det är verkligen precis rätt i tid, att få hänga med i alla förberedelser och se hur han jobbar på nära håll, säger hon.

  Linn Bödmar har sina två hästar på Flyinge och jobbar och tränar hos Jens och Isabelle Fredricson några dagar i veckan.
  – Man kan kalla det ”working student”. Det är mest fokus på min egen utveckling och att jag ska få lite mer erfarenhet. Jens visar mig vägen in i sporten lite mer också.

  Jens visar mig vägen in i sporten lite mer också. Linn Bödmar

  Linns hästar är ett 9-årigt sto med polsk härstamning, som hon även red under sin utbildning, och ett 7-årigt SWB-sto som Carl-Walter Fox har förmedlat. Den senare heter Eka Kitty Hawk (36) (SWB) (sto f-15 e Contendro I-Cassini II, uppf Lise-Lotte Erlandsson/Stuteri MTG, äg LB Equestrian AB).
  – Den är perfekt för mig och tanken är att jag ska ha den och tävla med nu, säger Linn Bödmar som tävlar upp till 1,20.

  Hemma hos Jens har hon även suttit lite på familjens delägda häst, Qadir v/t Dauwhof (BWP val f-16 e Karmel van de Watering-Cassini I, uppf Willy Denolf).
  – Jag har ridit den en del och den ser väldigt lovande ut. Den har även fått fina resultat på tävling med Jens nu och han säger att den kommer gå svårklasshoppning, säger Linn Bödmar.

  ”Blir ett bra team”

  Linn Bödmar är exalterad över möjligheterna som Borelund ger.
  – Carl har så mycket mer erfarenhet än vad jag har. Han är också engagerad i alla våra hästar och i mig, vilket gör att jag får en väldig skjuts framåt. Vi blir ett bra team som kan utveckla verksamheten tillsammans, jag med min utbildning och han med sin erfarenhet.

  – Jag tar med mig mina hästar, Carl tar med sig några av sina och sedan är tanken att producera lovande hästar för sporten. Vi har redan börjat lite smått, men med gården ger det möjligheter att utöka. Där finns alla tränings- och tävlingsmöjligheter och det är nära till kontinenten, säger Linn Bödmar.

  Till att börja med ser hon sig själv främst arbeta med utbildningen av hästarna hemma på gården medan Carl-Walter Fox blir den som tävlar.
  – Att utbilda är väldigt roligt, jag gillar resan man gör med varje häst, säger Linn Bödmar.

  Jag är hästintresserad, men att även ha ansvar för ekonomi och personal kommer att bli en stor utmaning. Linn Bödmar

  I hippologutbildningen ingår även studier i företagande, vilket kommer till nytta nu.
  – Det är en hel värld i sig. Jag är hästintresserad, men att även ha ansvar för ekonomi och personal kommer att bli en stor utmaning. Företagarbiten kommer verkligen bli något att bita i. Där är jag glad att jag har pappa som har stor erfarenhet och kan coacha mig. Det betyder väldigt mycket.

  Linn Bödmar är väldigt tacksam över den här chansen.
  – Mamma och pappa har alltid stöttat mig i mitt intresse och min satsning. De har fått följa med på den här resan och med tiden har de också blivit hästtokiga, säger Linn Bödmar.

  Carl-walter Fox-eka First Navy Jack 3 220617 Rt
  Carl-Walter Fox fixade nyligen en svensk seger med Eka First Navy Jack (SWB val f-15 e Contendro I-Baltimore, äg Lise-Lotte Erlandsson, uppf Stuteri Ekagård) i Stockholm. Foto: Roland Thunholm

  Naturligt steg

  Carl-Walter Fox arbetar i dagsläget med management på MTG Stables, där han har tagit fram flera topphästar tillsammans med Lise-Lotte Erlandssson. Även han är glad över Borelund och samarbetet med familjen Bödmar, som han har jobbat ihop med i drygt ett och ett halvt år.
  – När möjligheten med Borelund dök upp var det ett naturligt steg för att kunna gå framåt. Nu har vi en bas där vi kan etablera oss och bygga upp en verksamhet med fler hästar. Jacob och Sara har byggt upp en fantastisk anläggning och på Borelund kan vi göra en riktig satsning, säger Carl-Walter Fox.

  Ska du kunna komma framåt i ridsporten och kanske rida större i framtiden krävs det väldigt mycket. Carl-Walter Fox

  Han kommer att fortsätta rida en del hästar för Lise-Lotte Erlandsson, men jobba för Bödmar. I dagsläget har Carl-Walter Fox ett tiotal hästar i träning.
  – Alla kommer inte följa med i övergången, utan vi kommer fylla på med nya.

  Vad betyder det här för dig?
  – Ska du kunna komma framåt i ridsporten och kanske rida större i framtiden krävs det väldigt mycket. Det är en oerhört lång bit att gå. Du måste verkligen bygga upp ett starkt team och ett bra system runt dig, med allt vad det innebär i form av hästägare, fina hästar, bra personal och en stabil bas.

  – Allt är nytt just nu och det tar alltid lite tid, vilket det måste få göra med hästar. Förhoppningen på sikt är att vi både ska kunna ta fram fina hästar till försäljning, men även behålla lite hästar i sporten. Det är alltid en balansgång, vilket jag har fått lära mig både hos Rolf-Göran och Lisen och Peder, säger Carl-Walter Fox.

  Det är en bra familj och med Jörgens kunskaper och kontakter kan vi bygga upp något väldigt bra tillsammans. Carl-Walter Fox

  Med den affärsmässiga delen klar kommer tiden innan tillträdet att ägnas åt affärsmöten och mycket planerande.
  – Det är tusen saker som ska sättas ihop och fungera, fortsätter Carl-Walter Fox.

  Tanken är att han ska bo på Borelund tillsammans med flickvännen Stephanie Holmén, som därmed får knappt 45 minuter till jobbet som Grevlundas beridare.

  – Tillsammans med Linn och med Jörgen och Monicas engagemang så kan det bli mycket bra. Det är en bra familj och med Jörgens kunskaper och kontakter kan vi bygga upp något väldigt bra tillsammans, säger Carl-Walter Fox

  190613_shw_jennyschwielerstaaf_jacobhellstromimg_5273
  Jacob Hellström har ridit i landslaget och varit landslagsledare för de unga hoppryttarna. Han är även A-tränare i hoppning. Foto: Jenny Schwieler Staaf
  Ben-maher-gingerblue
  Ben Maher köper gärna hästar från Sverige. Ginger Blue hittade han hos Jacob Hellström. Foto: Roland Thunholm

  Skalar ner

  För Jacob Hellström och Sara Hellström Molvidson, som lämnar över en topprenoverad anläggning efter 12 års verksamhet, är det också början på något nytt.
  – Vi tänkte skala ner lite grann och ha lite färre hästar – och lite mindre gräsmatta. Kanske hyr vi in oss någonstans istället och provar det, säger Jacob Hellström.

  Det var när några bekanta sålde sina gårdar som tanken väcktes om de inte skulle göra detsamma.
  – Vi är utomlands ganska mycket och tävlar och det kändes som att marknaden är god just nu om man funderar på att sälja. Men vi ska inte flytta utomlands och inte sluta med hästar, fortsätter Jacob Hellström, som varje år tillbringar hela försäsongen på Sunshine Tour i Spanien med familjen.

  Vi ska inte flytta utomlands och inte sluta med hästar. Jacob Hellström

  Någon längre flytt blir det inte, dels med tanke på att familjen älskar den vackra miljön i Torna Hällestad, dels för att snart åttaårige sonen Ludvig går i skolan där.

  I nuläget har Jacob och Sara 12 till 14 hästar hemma och ett gäng som är hos andra ryttare. Genom åren har HelMo Stables tagit fram flera topphästar, där Happy Day ter Putte som sedermera blev Skyhorse med amerikanska landslagsryttaren Lillie Keenan i sadeln är en av de mer kända affärerna. För inte så länge sedan såldes även Ginger Blue som nu rids av olympiske mästaren Ben Maher.

  Tanken framåt är att kanske ha tre till fyra hästar var – av bästa möjliga kvalitet.
  – Vi kan ha 15 hästar men det är bara en som i slutändan blir en riktigt bra affär. Och att den hästen skulle bli bra hade du kunnat räkna ut från början. Visst behöver du ha några stycken för att pricka rätt, men om vi är ännu noggrannare med vilka hästar vi väljer ut går det att skala ner, säger Jacob Hellström.

  Vi brinner fortfarande för att hitta lovande unghästar och producera dem. Jacob Hellström

  – Vi brinner fortfarande för att hitta lovande unghästar och producera dem, för att sedan suga lite på karamellen när de är färdiga och kan gå stora klasser. Hela den resan är fantastiskt rolig och spännande. Men jag är 45 nu och är helt ärligt inte intresserad av att sitta och trimma tio hästar om dagen. Det hänger också ihop med att alla kostnader ökar, för drivmedel, foder och annat. Vill man då ha det lite kostnadseffektivt känns det som rätt beslut att sälja, fortsätter Jacob Hellström.

  – Nu kan vi satsa på färre, men väldigt bra hästar.

  Det är inte så att ni ska hyra in er på Borelund istället?
  – Vi har inte bestämt än vart vi tar vägen, det har gått ganska fort. Vi vet bara att vi vill bo i närheten, men vi har inte hunnit lägga hela pusslet ännu. Just nu känns det bara väldigt spännande att hitta var vi ska bo och bestämma var vi ska ha hästarna.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden