Sverige
12 juli 2020 22:24

Tillverkaren: ”Mycket liten koncentration av cederolja”

KarenstidTillverkaren och återförsäljaren av det flugmedel som innehåller den förbjudna substansen cederolja meddelar nu hur de kommer att hantera sin produkt.

Tillverkaren: ”Mycket liten koncentration av cederolja”
Flugmedlet kommer inte att säljas mer av Willab. Foto: Istock

Det var tidigare i veckan som återförsäljaren Willab AB gick ut med ett meddelande gällande produkten UltraShield Green, ett flugmedel.

Meddelandet handlade om att flugmedlet innehåller substansen cederolja vilket är upptaget på förbuds- och karenslistan hos Svenska Ridsportförbundet.

Cederolja tillhör kategorin ”Övriga förbjudna åtgärder eller substanser som kan innebära att häst för viss tid eller alltid är förbjuden att delta i tävling.” Ren, koncentrerad cederolja kan användas vid blistring, därav förbudet.

Oroliga hästägare som har använt sprejen har hört sig till Willab, som i sin tur har varit i kontakt med tillverkaren av flugmedlet.

Liten mängd

Enligt tillverkaren innehåller flugsprejet 0,05 procent av den förbjudna oljan.

Dessutom menar tillverkaren att mängden cederolja i medlet är för liten för att substansen ska ta sig genom hästens hud till blod och urin: ”Till den här låga nivån har cederträolja ingen transdermal effekt och är inte påvisbart i blod eller urin,” skriver tillverkaren i ett uttalande till Willab.

Företaget har tagit kontakt med de kunder som köpt produkten för ommärkning av flaskorna i enlighet med de direktiv som förespråkas av Svenska Ridsportförbundet.

Det svenska dopningsreglementet är generellt hårdare än det internationella.

Inget förbud hos FEI

Till exempel har Internationella Ridsportförbundet, FEI, ingen karenstid för cederolja. Finland har en karenstid på 96 timmar, men i Sverige är det alltså förbjudet på tävlande hästar.

Svenska Ridsportförbundets förbuds- och karenslista

Uttalande

Willab om Ultra Shield Green

  • Ultra Shield Green innehåller cederträolja som står med på Svenska Ridsportförbundets karens- och förbudslista. Den får därmed inte användas på hästar i träning och tävling. Det har tidigare inte varit känt för oss, eller tillverkaren, att cederträolja har tagits upp på förbuds- och karenslistan hos vissa nationella hästsportförbund.
  • Förekomsten av cederträolja i UltraShield Green är mycket liten. Produkten anses därför säker att använda.
  • De kunder som köpt produkten erbjuds hjälp att märka om flaskorna i enlighet med riktlinjer från nationella idrottsförbund.
  • Frågan om karenstid kring cederträolja tolkas olika i olika länder. Danska idrottsförbund har, liksom Norska och Svenska, valt att förbjuda all förekomst av cederträolja. Internationella Ridsportsförbundet FEI (Fédération Équestre Internationale) har inget förbud alls, medan Finland tillämpar en karenstid om 96 timmar.
  • Förekomsten av cederträolja i UltraShield Green är mycket liten (0,05%) och används endast för att ge en viss aromatisk egenskap. UltraShield Green är för övrigt en rakt igenom naturlig produkt med aromatiska oljor i receptet. Varumärket Absorbine, som saluförs av Willab i Sverige, kännetecknas mycket strikta rutiner kring kvalitetsarbete och vikten av att följa internationell lagstiftning och rådgivningspraxis. Willab har fortsatt ett mycket starkt förtroende för Absorbine.
  • Tillverkaren WF Young ger följande uttalande i frågan om UltraShield Green: ”Som svar på de frågor som nu ställs kring UltraShield Green vill vi försäkra kunder att UltraShield Green spray kan säkert användas på hästar. UltraShield Green innehåller inga förbjudna substanser enligt FEI:s förteckning över förbjudna eller kontrollerade substanser. UltraShield Green innehåller cederträolja i en mycket liten koncentration om 0,05% eller 0,03 ml per applikation på hästen. Till den här låga nivån har cederträolja ingen transdermal effekt och är inte påvisbart i blod eller urin. Vi arbetar kontinuerligt med både legala och sportsliga instanser för säkerställa att UltraShield Green och andra produkter i vårt sortiment är säkra att använda.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden