Dressyr
31 maj 2015 13:11

Tinne vann Grosser Preis

Tinne Vilhelmson Silfvén blev på söndagen den andra svenska ryttare som vunnit dressyrens Grosser Preis i Aachen.

Tinne vann Grosser Preis
En mycket glad Tinne Vilhelmson Silfvén efter segern i Grosser Preis.

Precis som i gårdagens Grand Prix startade Tinne sist i dagens Grand Prix Kür. I lördags nådde hon inte ända fram men i dag var den Tysklandfödde Don Auriello (val f -02 e Don Davidoff-White Starbäst, äg Lövsta stuteri AB) bäst i Aachen. Med 82,475 procent var han och Tinne en dryg procentenhet bättre än gårdagens segrare Isabell Werth/Don Johnson FRH.

Det var självklart Tinnes största seger i karriären. Tidigare har Jan Brink vunnit Grosser Preis i Aachen med Björsells Briar 2005.

Enligt tränaren Lussan Nathorsts preliminära bedömning satte ekipaget personbästa poängmässigt.
– Jag tyckte det blev en  riktigt bra ritt idag. Min häst var mer avspänd än igår, kommenterade en mycket glad Tinne.

Aachen har en ”wall of fame” med namnen på vinnarna i hoppningens GP, fyrspannstävlingen och numer dressyrens Grosser Dressurpreis. De enda svenska namnen där tidigare var Ernst Hallberg för hoppningens Grosser Preis 1928-1929, Jan Brink med Briar 2005, och Tomas Eriksson flerfaldigt i fyrspannskörningen. Ulla Håkanson vann1972  dressyrens GP med Ajax och slog dåtidens ryttarstorheter Reiner Klimke och Harry Boldt, men det motsvarade nu Isabell Werths klassseger på lördagen, då Tinne var tvåa.

Tinne hade till söndagen en rockad med sitt kürprogram, och mixat sin gamla musik med den nyare koreografin.
– Han trivdes med det och kändes riktigt ridbar idag med det, kommenterade Tinne.

Framgången kommer efter en annan rockad den gångna vintern, då Tinne valde att låta ”Anton” tävlingsvila och ”bara” träna under vintervistet i Florida.
– Han har alltid fått göra dubbla säsonger tidigare. Jag ville testa att ha en träningssession i vintras, för att göra honom starkare, och det verkar ha funkat.

På tredjeplatsen kom hennes gamla partner Favourit, riden av Sönke Rothenberger. Han är ännu young rider, och tävlar även hoppning.
– Det är så roligt när jag och Tinne är på samma tävlingar, för Tinne är alltid den första att komma och hälsa på honom i stallet, kommenterade Sönke.
– Det är kul att se att det går så bra för dem, sade Tinne.

Resultat

Jörgen Ottosson/Cecilia Lönnell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden