Hästägartips
8 januari 2021 10:33
Ridsportplus

Hovslagarens tips för snö och halka

VintertidVintersäsongen är här och broddar kan vara räddningen för många som vill hålla igång sina hästar i snö och på is.

Hovslagarens tips för snö och halka
Det finns en hel del ryttare kan göra för att ridning vintertid ska blir mer säkert. Foto: Istock/Sitikka

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Med fyra broddhål i skorna kan hästägare själv lätt fästa snö­sulorna om hovslagaren inte har tid att komma ut.

  Så fort den första snön kommer går telefonen varm här på smedjan. Urban Westerlund.

  Kör man eller rider mycket ute behöver man ha fyra brodd för att hästen ska få grepp även i uppförsbackar. Fyra broddhål i skorna är också bra om man själv vill kunna fästa snösulorna snabbt.

  Polarpads är en avtagbar modell av snösula som har öglor som skruvas fast med hjälp av tåbrodden. En snabb akutlösning om man vill slippa sätta på snösulorna innan snön fallit.
  – Så fort den första snön kommer går telefonen varm här på smedjan. Alla vill ha snösulor och brodd direkt. Det är svårt för hovslagarna att hinna med, säger hovexperten Urban Westerlund.

  Avtagbart en bra lösning
  Avtagbara sulor är även en bra lösning om man har en häst med tunna sulor som lätt får tryckska-dor. Något som kan hända om lera kommer in under sulan.
  – Snösulor är jättebra när det är snö. Men om snön uteblir och hästen går på lerigt underlag fyller leran på i ”slangen” och packas också mellan bärranden och sulan. Det kan ge tryckskador som blir en grogrund för hälta, säger Urban Westerlund.

  Som vanligt är det den dagliga hovvården som är det viktigaste. Om hästen har snösulor innan snön hunnit komma gäller det att vara noggrann med att hålla rent mellan sulan och hoven. Fyra broddar i skorna ger bäst grepp, men kan öka risken för trampskador.

  Brodda i tån
  Hästar som lätt trampar sig, kan man därför brodda lägre i tån.
  – Jag brukar rekommendera 10 millimeters höjd på brodden i trakterna och 6 millimeters höjd på brodden i tån. Det underlättar också överrullningen för hästen, säger Urban.

  Vill man minska risken för trampskador ytterligare, kan man sko hästen med road nails i stället för att använda brodd. Road nails är en specialsöm med en hårdmetallkärna som sticker upp en bit ovanför sömmen. De är lägre än broddar och ger ett visst grepp, men inte lika bra fäste som broddar, särskilt på is.

  Broddarna slits
  Både broddar och road nails slits, särskilt om hästen går mycket på hårt underlag som is eller hård barmark. Slitna broddar ger inte sämre grepp, men det är ändå klokt att byta dem i tid, då de annars blir svåra att skruva loss. Tappade broddar bör ersättas så snart som möjligt.
  – Särskilt viktigt är detta om hästen går mycket på hårt underlag. En tappad brodd på insidan i tån och i trakten ger en sned belastning som inte är bra ur ett längre perspektiv, säger Urban Westerlund.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden