Hoppning
21 augusti 2018 20:00

Proffsens tips om hållbar matchning av unghästar

TräningstipsHur förbereder du din unga häst för en så stor och tuff uppgift som unghäst-VM i hoppning? Det har bland andra förbundskapten Henrik Ankarcrona berättat om under två dagars specialträning för svenskfödda hästar.

Proffsens tips om hållbar matchning av unghästar
Carolina Andersson är reserv i 6-årsklassen till unghäst-VM med fina Cruzier (val, e. Cartier-Silverstone, uppf. Frida Johansson, äg. AA Hippoplus AB). Ekipaget var med vid träningen på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

SWB, Agria och Riksanläggningarna Ridskolan Strömsholm och Flyinge har under två dagar bjudit in till föredrag och träning för svenskfödda hästar. Företrädesvis de som är aktuella för start i unghäst-VM som avgörs i belgiska Zangersheide i mitten av september.

Man måste ha en plan och känna av hur hästen svarar på träning. Det måste finnas tid både för träning och vila. Förbundskapten Henrik Ankarcrona om matchning av unghästar.

Under måndagen samlades intresserade på Strömsholm och tisdagen är vikt åt träning på Flyinge.

– Det är viktigt att både häst och ryttare är ordentligt förberedda för uppgiften, för det är tufft att delta i unghäst-VM, förklarade Henrik Ankarcrona för den intresserade publiken på Strömsholm.

Viktigt att välja tävlingar

Temat för dagarna är hur man matchar en ung häst mot toppen på ett hållbart sätt. Där menar Henrik Ankarcrona att dagens breda utbud av unghästtävlingar är en utmaning.

– Det är bra med många tävlingar för unghästarna, men det gäller att välja. Det går inte att vara med på allt utan man måste ha en plan och känna av hur hästen svarar på träning. Det måste finnas tid både för träning och vila, och inte bara för tävling, konstaterade Henrik Ankarcrona bestämt och fortsatte:

– Det finns en risk för att vi har tappat några fina hästar på grund av att de har tävlats för mycket de senaste åren.

Ridsport
Efter lunchföredraget höll Henrik Ankarcrona träning för ett antal ekipage som fick tips och råd hur de kunde matcha sina unghästar vidare mot bland annat unghäst-VM. Foto: Roland Thunholm

Rätt genomfört – bra erfarenhet

Henrik och Lasse Berglund, representant för SWB och en av tre som sitter med i den uttagningskommitté som utser vilka unghästar som får åka till VM, menade båda att unghäst-VM är en fantastisk upplevelse där det går att hämta massor med inspiration.

– Man får se väldigt mycket bra ridning och fina hästar och med rätt förberedelser är det en otroligt bra erfarenhet för hästarna att vara med där nere, menade Lasse Berglund.

Både Lasse och Henrik tryckte också på att det bästa – åtminstone för våra svenska hästar – kanske inte är att åka till VM för att vinna. Det kan bli en väl tuff uppgift.

Ridsport
Anna-Clara Pettersson kommer att åka till unghäst-VM med 5-åriga Alonzo (val, e. Arlando Z-Elmshorn, uppf. Kristina och Maria Blad, äg. Equiqlaris AB/Glada Hästen AB).
Ridsport
Henrik Ankarcrona delade med sig av sin erfarenhet och kunskap. Foto: Roland Thunholm

– Det gäller att hästägare och ryttare är överens om målet innan man åker dit. Ska man göra en satsning på att vinna kan det nog vara lämpligt att åka ner och förbereda hästen på plats i några månader för att den ska få känna på miljön och banorna redan innan VM, konstaterade Henrik, som i sin roll som förbundskapten gärna ser att våra bästa svenska hästar både stannar kvar i landet och matchas på ett sätt så att de går hela vägen till svår klass.

Tips om köparna kommer
Lasse gav också råd och tips hur man bör tänka om man har en häst som hoppar riktigt bra, för då kommer det att vara personer som frågar vad den kostar.

– Tänk även igenom detta innan och låt någon annan än ryttaren ta hand om en eventuell försäljningsdiskussion så att ryttaren kan koncentrera sig på sina hästar och ridningen, för det behövs fullt fokus för att klara av det här bra, avslutade Lasse.

Tidigare i somras bjöd Agria, SWB och Riksanläggningarna in dressyrhästar aktuella för unghäst-VM till liknande förberedelser då med bland andra Christoph Hess som gästföreläsare. Den här typen av aktivitet för dressyrhästar har pågått i ett par år, medan det är premiär för hoppningen. Planen är också att det ska bli en liknande samling för fälttävlanshästar innan de reser mot sitt unghäst-VM senare i höst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden