Sport
12 juli 2014 19:38
Ridsportplus

Tömfattning har lyft Avon

Världens kortaste sporrar. Och tyglarna i tömfattning. Det är Jens Fredricsons sätt att rida Avon. På lördagen kom ekipaget fyra i Falsterbos klassiska derby.

Tömfattning har lyft Avon
Sedan ett par veckor tillbaka rider Jens Fredricson Avon med tömfattning. Photo: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jens Fredricson har ridit Avon (hingst f 2004 e Quidam de Revel-Cortez äg/uppf PVRT Eqestrian AB) i ett och ett  halvt år. Den känslige hingsten har gärna velat dra in halsen under ridning.
– Det gjorde det svårt för mig att få in bakbenen. En dag för några veckor sedan när jag var ute och galopperade med honom fick jag för mig att jag skulle hålla tyglarna som man håller tömmar. Och det fungerade skitbra, säger Jens Fredricson innan en av flera hostattacker kommer. 
Hur kom du på det?
– Man måste vara nyfiken. Den dagen man tror att man kan allt är man körd. Och man vill ju göra allt för att hästen ska trivas.

Han har precis ridit hingsten till en fjärde plats i Falsterbos derby efter en omhoppning där det blev fyra fel. Det svenska ekipaget var sist i klassen och fick inte lång stund på sig mellan grundomgång och omhoppning. 
– Det kändes lite orättvist. Vi kunde ha fått tio minuter innan omhoppningen började i allafall. Nu säger jag inte att det var därför han rev, men ändå, säger Jens Fredricson.
Däremot kan kombinationen av astma och förkylning som han har dragits med sedan förra torsdagen ha påverkat ryttarens egen skärpa. Han har varit tvungen att vara försiktig med mediciner för att inte åka dit för dopning under pågående tävling. Men nu är det färdigtävlat i Falsterbo för i år.
– Jag har alltid haft astma. Det är ett släktdrag, pappa har det också. Det borde aldrig ha avlats på honom. Dåliga gener, säger Jens Fredricson. 
– Men det var aldrig någon tvekan om att jag skulle rida i dag. Fyra minuter orkar alla svenska män.

Avon har därmed gjort sitt det här meetinget. Jens Fredricson tror mycket på honom inför framtiden.
– Jag är skitnöjd med honom här. En seger och en fjärdeplats. Och titta här, säger han och pekar på sina sporrar som är kortare än de kortaste ponnyryttarsporrar.
– Jag brukar inte rida honom med sporrar alls. Men nu när det var derby kände jag ändå att jag vill ha någonting. 
Hur bra kan Avon bli?
– Så bra som han vill! Han är försiktig, elastisk och har kapacitet. 

Segraren Jur Vierling, Holland. var strålande glad efter sin seger. 
– Jag kommer tillbaka och försvarar min titel nästa år, säger han. 

Läs mer

 Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden