Hoppning
12 maj 2018 12:15

Trasig höft gör att Katarina Torstensson ger upp ridningen

HöftoperationHon har tagit NM-guld, vunnit Breeders och bruksprovet. Men en krånglande höft gör att hoppryttaren och unghästspecialisten Katarina Torstensson lägger stövlarna på hyllan. "Det har varit en lång process att ta beslutet," säger 44-åringen som opereras nästa vecka.

Trasig höft gör att Katarina Torstensson ger upp ridningen
Katarina Torstensson och godkände hingsten Fetcher N på väg mot seger i en 1,45-klass i Norrköping för några år sedan. Foto: Roland Thunholm

Katarina Torstensson har känt av sin vänstra höft, framförallt höftböjarmuskeln, i många år.
– Jag trodde länge att det var mjukdelarna som krånglade och så länge jag skötte träning som löpning och stretching höll jag det i schack. Men för ett och ett halvt år sedan fick jag så ont att ingenting hjälpte. Jag vaknade flera gånger varje natt av smärtan, säger hon.

Kan jag inte rida på 100 procent, på den nivån som jag har varit tidigare, kan det kvitta. Katarina Torstensson.

Hon har länge varit en flitigt anlitad unghästutbildare som dessutom specialiserade sig på yngre hingstar. Genom åren har hon bland annat vunnit bruksprovet och Breeders med Fetcher N och tagit fram ytterligare tre hingstar till godkännande; Hip Hop, Lucky Point och Turmalin. Katarina Torstensson har också tävlat flitigt upp till och med svår klass.

Hennes sista tävling i karriären blev Scandinavium i februari.
– Det har varit en lång process att ta beslutet, men nu känns det ändå ganska okej, säger Katarina Torstensson.

Kraftig atros
När smärtorna blev för svåra röntgade hon sin höftled och det visade sig att hon hade en så kraftig atros att leden måste bytas ut. Denna operation gör hon i Växjö på tisdag.

Det är en omfattande operation och om det skulle hända något med den protes som opereras in går det med dagens teknik bara att göra om operationen en gång till. Det finns de som rider och tävlar med höftledsproteser, men för Katarina Torstensson är det inget alternativ.
– Jag har funderat fram och tillbaka, men för mig fungerar det inte att sitta och rida och vara orolig för att trilla av och skada höften. Jag är ju ung i de här sammanhangen och min protes ska ju hänga med länge.

– Och kan jag inte rida på 100 procent, på den nivån som jag har varit tidigare, kan det kvitta.

Commerce S, Katarina Torstensson
Commerce S är en av otaliga hingstar som har visats av Katarina Torstensson i olika sammanhang. Bilden är tagen vid den rådgivande bedömningen på Bollerup 2013. Foto: Kim C Lundin
20180511_katarinatorstensson_fazit_anneliefrank
Katarina Torstensson har tagit mängder med segrar på tävlingar runt om i Sverige under sin karriär- Här vann hon finalen i Thoreb Cup på Öland tillsammans med Fazit 2012. Foto: Annelie Frank

Katarina Torstenssons karriär tog fart redan under ponnyåren med ett NM-guld som främsta merit, på den tiden hette hon Nygren i efternamn. Hon har drivit sin verksamhet, Stall Nobelle, både på Öland och i Småland.

Arbetar deltid som kontorist
På grund av sina hälsoproblem har hon stegvis fasat ut sin hästverksamhet, som också innefattar en framgångsrik avel. Sedan några år tillbaka arbetar hon deltid som kontorist på ett byggföretag utanför Växjö och har halva stallet uthyrt.
– Jag har inte varit jättesugen på att rida sedan Scandinavium, men jag känna i bland att det hade varit bra att kunna sitta upp någon häst när jag har träningar och så där.

Ett helt hästlöst liv blir det dock inte för Katarina Torstensson. Hon är utbildad C-tränare och ska fortsätta hålla träningar.
– Och så ska jag behålla 5-åriga Queen Marmalade efter Fetcher N och undan Quinta Essentia som jag tävlade till och med 1,45. Hon ska tävlas av Elin Jansson, så då får jag sitta på läktaren och titta på.

Två avelsston
På gården utanför Växjö finns också två avelsston, ett e Fetcher N-Ceylon  och ett e Spender S-Silvio ll samt två unghästar. Där bor också Katarina Torstenssons man och hennes två barn, 14 och sex år gamla.

Det är mycket prat om att hur ridningen sliter på ryttares kroppar, men i Katarina Torstenssons fall är det ett medfött fel på höften som har gjort att den har slitits på fel sätt.
– Ridningen kan ju ha påverkat, och kanske har jag slagit i höften någon gång när jag har trillat av. Men det här hade kommit förr eller senare ändå, säger hon.

Efter operationen på tisdag blir det några dagars sjukhusvistelse innan hon får komma hem och påbörja sin rehabilitering.
– Allt ska ju tränas upp igen. Det kommer att bli kämpigt och ta tid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden