Distansritt
22 december 2017 09:20

Tre distanshästar döda på en tävlingsdag

Dödsfall Den schweiziska organisationen Clean endurance rapporterar att tre hästar dog i samband med att de deltog i ett lopp i Förenade Arabemiraten i slutet av november.

Tre distanshästar döda på en tävlingsdag
Svenska Ridsportförbundet reagerar med anledning av flera händelser i det geografiska området. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Loppet var en nationell 100 kilometerklass i Dubai den 29 november. Två hästar, 12-åriga Patrolons Moonstruck och 17-åriga Azzam Al Khamis fullföljde inte första delen av loppet. Den tredje hästen, 11-åriga Syferpan Usain, dog i tredje rundan.

Hästarna listades inte som döda på tävlingen, men samtliga tre har tävlingsdatumet registrerat som dödsdatum i FEI:s databas.

Clean Endurance är en del av Internationella Ridsportförbundet, FEI, arbetar för att förbättra villkoren för distanshästar. De har också hittat 26 orapporterade dödsfall i samband med distanstävlingar sedan 2014. Det här skriver St Georg. Förutom dessa 26 döda hästar är 22 hästar officiellt registrerade som döda i olika tävlingars resultatlistor.

Att inte rapportera på ett korrekt sätt att en häst har dött i samband med ett lopp är emot FEI:s regler. I ett pressmeddelande skriver FEI att det arbetas på att göra ett system som automatisk flaggar för när en häst registreras som död i förbundets databas. Den som inte följer reglerna när det gäller att rapportera om dödsfall kan bli varnad eller avstängd.

Svenska Ridsportförbundet berättar på sin webbplats att de inte kommer att anmäla några ryttare eller ekipage till distanstävlingar i de så kallade G7-länderna där Förenade Arabemiraten ingår efter årsskiftet.
– Vi har en förhoppning om att djurskyddet ska stärkas i det här området men än så länge tycker vi att förbättringen är för liten, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundet.

Det är oklart hur detta påverkar de svenskar som planerar att starta en tävling i G7-området under trettonhelgen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden