Världen
28 september 2015 05:47

Tre hästar förgiftade till döds

I Kalifornien har tre hästar dött till följd av förgiftning av sitt foder. Fodret, som har sålts på flera håll i USA, innehöll ett ämne som ger tillväxt hos andra djur samtidigt som det är dödligt för hästar.

En foderskandal har briserat på den amerikanska västkusten. Förra veckan dog tre hästar på ridskolan och inackorderingsstallet Black Fence Farm i Kalifornien. En utredning tog fart och snart visade det sig att fodret Western Blend från tillverkaren Western Milling kan ha legat bakom dödsfallen, rapporterar bland andra ABC30.

I de 1 100 fodersäckar som lämnade företaget just den 8 september och sedan såldes vidare i Kalifornien och Arizona finns det farliga ämnet jonofor. Hos andra djur, som nötkreatur, används det för ökad tillväxt. För hästar kan det vara dödligt och det finns inget motgift att sätta in.

Jonoforförgiftning visar sig efter 12–72 timmar och de hästar som överlever riskerar permanenta invärtes skador. Western Milling uppger att 67 säckar med potentiellt giftigt foder ännu inte har kunnat spåras. Övriga 1 033 säckar har spårats och samlats in.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden