Hoppning
6 januari 05:48

Tre hästar på topp-12 för svenske världsettan

InternationelltHenrik von Eckermann har hela tre hästar med bland de tolv högst rankade ekipagen när 2023 är avklarat.

Tre hästar på topp-12 för svenske världsettan
Henrik von Eckermann och Dzara Dorchival vann 1,55 i La Coruña. Foto GCL/Stefano Grasso

Det är Internationella Ridsportförbundet, FEI, som har presenterat en rankningslista för hoppekipage, baserat på resultat för hela 2023.

Till skillnad mot världsrankningen som gäller ryttare, toppar inte svenske världsmästaren och världsettan Henrik von Eckermann listan. Däremot är han ensam om att finnas bland de tolv högst rankade med tre hästar.

Allra högst rankad är han tillsammans med Dzara Dorchival (SF sto f -13, e Qlassic Bois Margot-Raphael, uppf/äg Sebastien Fonck) som har vunnit nio internationella klasser – de flesta på 1,50- och 1,55-nivå – under året. Ekipaget är rankat som nummer 6 världen.

Direkt efter, som nummer 7, återfinns von Eckermann med sin guldhäst från VM och OS, King Edward, medan EM-guldhästen Iliana finns på plats 12.

Jens Fredricson (swe) Markan Cosmopolit
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit. Foto: Kim C Lundin

USA:s Kent Farrington och Landon toppar listan. Frankrikes Julien Epaillard har två hästar med högt upp på listan, han är tvåa med Donatello D’Auge och femma med Dubai du Cedre.

Henrik von Eckermann ingår även i det fjärde högst rankade svenska ekipaget, då tillsammans med Glamour Girl medan Jens Fredricson och Markan Cosmopolit är 31:a i världen och Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana är 35:a i världen. Markan Cosmopolit är också den högst rankade SWB-hästen på listan.

Hela ekipagerankningen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden