Hoppning
19 september 2019 13:01
Ridsportplus

Tuffa villkor för svenskarna på unghäst-VM

VM för youngstersDet är stort och krävande på unghäst-VM i hoppning i Zangersheide, och inte många felfria svenskar den första förmiddagen av tävlingarna. Men några nollor har det i alla fall blivit. Ridsport har talat med ett par av de tävlande svenskarna.

Tuffa villkor för svenskarna på unghäst-VM
André Brandt tävlar flera av Hästaks hästar, här på Thelma Hästak från Champion of the Youngsters i augusti. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En av de första svenskarna att sätta en nolla var Pontus Westergren, som startade 5-åringen Diabelle Ems (e Diarado’s Boy – Quite Easy).
− Han hoppade super. Det är större än de är vana vid, eftersom de är 125-hinder men han gjorde det jättebra, berättar Pontus Westergren.

Däremot slutade nästa start på åtta fel, med 7-årige Warmachine (e Carrera VDL- Oramé).
− Jag hade höga förhoppningar på honom, men han blev spänd när vi kom in på banan, och jag red inte bra. Daniel Deusser som var före mig hade också problem, och det är en tuff bana. Väldigt teknisk, och dessutom måste man rida fort om man vill ha en placering, säger Pontus Westergren som hade två hästar kvar att starta när Ridsport pratade med honom strax före lunch.

Tre olika banor

Det är stora klasser i unghäst-VM i belgiska Zangersheide, med 203 starter i 7-årsklassen, 266 6-åringar och 246 5-åringar. Tävlingarna går på tre olika banor med varsin framhoppning, och vädret är idealiskt, berättar Anders Kjellson från Hästak, som har flera hästar till start under unghäst-VM i hoppning.
− Vi har riktigt varmt och fint väder, och det är ju bra när det är utomhustävlingar. Men det hade precis ljusnat när första klassen, 5-åringarna, startade kvart i åtta i morse, säger han.

Även Anders Kjellson vittnar om att det ställs höga krav på de unga hästarna.
− På 5-åringarnas bana finns både en tvåkombination och en trekombination, och dessutom en kort maxtid, vilket är en svårighet.

Läget i halvtid

Vid lunchtid, när närmare hälften av startfälten hade ridit, fanns det två felfria svenskar i 5-årsklassen, Pontus Westergren på Diabelle Ems och Sofie SvenssonJabulani. Bland 6-åtringarna var Jonna Ekberg felfri med Nindiana van den Berg och Sissela Smith hade fått 4 fel med Daiquiri CC.

Första kvalet är på 135, men det känns som en 140-bana

− Det är väldigt svårt för 6-åringarna. Första kvalet är på 135, men det känns som en 140-bana, med trekombination och tuffa linjer. Dessutom är det mycket hästar här, och ett högt tempo, berättar Sissela Smith.

− Hästarna blir lite chockade, men jag är nöjd med 4 fel. I fjol var jag i final, och det är en bonus. Det intressanta är att se att hästarna klarar trycket, och se hur de utvecklas under tävlingen.

Inte där för att sälja

För många ryttare och hästägare är unghäst-VM lika mycket marknadsplats som tävling, och många hästar byter ägare under dessa dagar.
− Det är inte vårt mål. Vi ser unghäst-VM som en del i hästarnas utbildning, säger Sissela Smith.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden