Fälttävlan
12 oktober 2019 18:48

Tung dag i lerig terräng på Nations Cup

Nations CupI dag har ryttarna ridit terrängen i Nations Cup i Nederländerna. För det svenska laget har resultatet varit långt sämre än man hoppats på – men lagkaptenen har fortfarande hopp om totalsegern.

Tung dag i lerig terräng på Nations Cup
Anna Freskgård och Techno, här precis när de ger sig i väg från startfållan, ligger bäst till av svenskarna efter lördagens terräng i Boekelo. Foto: Lisa Lidbeck

Förhoppningarna var höga på svenskarna som skulle rida Nations Cup i Boekelo i Nederländerna. Laget låg etta inför helgens tävling. Men efter avslutad terräng ligger laget nu på en tiondeplats (av tolv lag) i finalen, och de individuella framgångarna har uteblivit.

Men lagkapten Fredrik Bergendorff säger att segern i hela serien fortfarande är inom räckhåll.

– Vi har absolut inte förlorat än, vi får se vad som händer i morgon. Vi har stora chanser att vinna hela serien, säger Fredrik Bergendorff.

Han är nöjd med hur laget jobbat under Nations Cup.

– Hela Nations Cup har vi använt för att lära oss om varandra och laget för att bli så bra som möjligt. Det är en del av att bli så bra som möjligt inför OS.

Två uteslutna svenska ekipage

Lagets ryttare Viktoria Carlerbäck och Zlatan fick noll fel på hinder och 18,40 tidsfel i terrängen, de ligger nu på plats 62 (av 97 tävlande) inför hoppningen. Hanna Berg med Quite Survivor ligger på plats 52.
För Anna Nilsson och Candy Girl blev det ingen lyckad dag på terrängbanan – ekipaget blev uteslutet.
– Candy Girl kom aldrig igång som hon skulle, förklarar Fredrik Bergendorff.
Jonna Britse med Quattrino, reserver i laget, blev även de uteslutna under terrängen.
I morgon väntar hoppningen, och därefter vet vi säkert hur det gått i Nations Cup.
Efter terrängen leder Tyskland lagtävlingen, före Australien och Belgien.

Anna Freskgård bästa svensk

Bästa placering bland svenskarna fick Anna Freskgård och Techno (SWB f 2009, e Hip Hop-Swift), som ligger på 45:e plats efter terrängen. Ekipaget ingår dock inte i det svenska laget.
– Det kändes helt fantastiskt i dag, det är Technos tredje 4-stjärniga tävling och den första långa tävlingen. Fast det var mycket att titta på gav han allt och gjorde allt jag bad om, säger Anna Freskgård.
Hur det kommer att gå på hoppningen i morgon vill inte Anna sia om.
– Vi har gjort ett par 1,30 och de har varit felfria. Men han är inte jättevan att hoppa efter terrängen, så vi får se hur det går imorgon, vi tar en dag i taget, säger Anna.
Vad säger du om svenska lagets prestation i dag?
– Det var lite stolpe ut i dag, även om alla kämpade. Det är en väldigt tuff bana och så vädret och underlaget på det. Det är ganska lerigt på sina ställen och det är absolut utslagsgivande, säger Anna.

Startskott mot OS

Anna har haft Techno sedan förra våren och vill gärna hylla hans ägare.
Sophia Ericsson som äger honom betyder allt så klart! Det är hon som låter mig rida Techno och utan det hade jag inte varit här alls. Jag är oerhört tacksam att få sitta på en så fin häst.
Om det går bra för Anna och Techno i morgon kan det vara startskottet på en resa fram till OS.
– Ja, det är början på ett kval i alla fall, planen är att fullfölja så är jag i alla fall kvalad. Sedan är det en lång väg därifrån och han har inte så mycket erfarenhet – även om han känns som den mest erfarnaa hästen i världen att sitta på just nu.

Katrin NorlingFernando-Ukato ligger på plats 55 efter terrängen, men ingår inte heller i det svenska laget.

Start- och resultatlistor

Webb-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden