Sverige
29 maj 2019 14:21
Ridsportplus

Två hästar avlivade på grund av salmonellasmitta

Ovanlig sjukdomTvå hästar i Eskilstuna-trakten har avlivats efter att de visat symptom på salmonella. Vid obduktion konstaterades att båda hästarna hade salmonellabakterier i kroppen.
- Det rör sig om två skilda fall utan något känt samband, säger smittskyddshandläggaren på Jordbruksverket.

Två hästar avlivade på grund av salmonellasmitta
Det pågår fortfarande smittspårning på de utsatta gårdarna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De båda fallen är fortfarande under utredning, eftersom salmonella är en anmälningspliktig sjukdom och zoonos (sjukdom som smittar mellan djur och människa), något som Eskilstuna Kuriren rapporterade om tidigare idag.
    – Hästarna dog för ungefär en månad sedan, nära varandra i tid men på två helt olika gårdar. Smittspårningen som gjorts hittills visar att det inte finns något samband, säger Lars-Erik Staberg, smittskyddshandläggare och veterinär på Jordbruksverket.

    Det veterinärerna har kunnat konstatera är att det finns fynd av salmonella i de båda hästarna. I det ena fallet misstänktes salmonella redan när hästen togs till klinik på grund av sina symptom. Men var smittan kommer ifrån är ännu inte klarlagt.
    – Man vet att hästpopulationen har en viss frekvens av salmonella, men hur många hästar som bär på smittan i landet vet vi inte. Det måste i princip alltid finnas en bakomliggande orsak till att salmonellan får chans att bryta ut. Oftast insjuknar fölungar, eftersom de är unga och har dåligt immunförsvar. Men i dessa två fall är det inte föl som blivit sjuka.

    Ovanligt med dödsfall

    – Det är väldigt ovanligt med dödsfall på grund av salmonella, fölungarna kan stryka med men oftast inte vuxna hästar. Sjukdomen läker ut med tiden, hästarna smittrenar sig själva kan man säga när deras immunsystem tar hand om infektionen. I dessa två fall har det troligtvis varit andra bakomliggande orsaker också som gjort att de blivit så dåliga att de tvingats avlivas på grund av djurskyddsskäl. I Sverige behandlar vi inte salmonellasjuka hästar som man gör i andra länder, med massiva doser antibiotika, utan man tar bort dem om de blir för dåliga, säger Lars-Erik Staberg.

    Hur vanligt är det med salmonella?
    – Generellt sett är hästsalmonella en väldigt liten del av salmonellasmittan totalt sett. Vi har vanligtvis tre-fyra fall per år i hela landet, så det här är en väldigt ovanlig situation just när det gäller häst.

    Stoppa smittan

    Lars-Erik Staberg anser inte att man som hästägare måste vidta särskilda åtgärder på grund av sjukdomsutbrottet, men betonar vikten av noggrann handhygien.
    – Som hästägare ska man alltid tänka på det här med handhygien, man vet inte om en häst som man hanterar har salmonella dolt – det kan man aldrig vara säker på, det kan vara en fullt frisk häst som ändå smittar i vissa lägen. Och att man inte åker runt och träffar andra hästar hur som helst, utan att göra rent skor och kläder.

    Vad pågår på de smittade hästarnas gårdar nu?
    – Det är fullt arbete med smittspårning, ett av stallen har börjat med sanering. Det gäller ju även att flytta om de andra hästarna, så vida de inte har träffat de sjuka hästarna. Arbetet kan pågå under flera månader, konstaterar Lars-Erik Staberg.

    Här kan du läsa mer om salmonella hos häst

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden