Sportnytt
1 september 2015 19:14

Två internationella dopningsfall

En fransk distanshäst och en amerikansk hopphäst har lämnat positiva dopningsprover i samband med tävling i somras. Nu ryter Internationella Ridsportförbundets president Ingmar De Vos i för hästarnas skull.

– Det är viktigt för sportens integritet att den är ren och rättvis, säger Ingmar De Vos i ett pressmeddelande från Internationella Ridsportförbundet, FEI. 
– Och det blir ännu viktigare eftersom det är djur inblandade, fortsätter han. 

Uttalandet kommer i samband med att två hästar har lämnat positivt dopningsprov i samband med tävling. Det ena är taget på distanshästen Buenaventura, riden av Frankrikes Candice Pilloni på en tävling över 80 km i början på maj. Hästen testade positivt för den förbjudna substansen oxycodone och lidocaine. Den sistnämnda får användas som medicin under kontrollerade former. Oxycodone är en opioid som främst används i lugnande och smärtstillande syfte medan lidocaine främst används som lokalbedövning.

Det andra provet togs under USA:s mästerskap i hoppning för unga ryttare i mitten av juli på hästen Why Not, riden av Sophie Simpson. Why Not testade positivt för förbjudna substansen capsaicin, en substans som verkar bedövande eller ökar känsligheten.

Båda ryttarna är avstängda från den 31 augusti och ska höras av FEI:s tribunal inom kort. De båda hästarna är avstängda från tävling i två månader. 

Från 2016 kommer FEI att övervaka alla internationella tävlingar och se till att dopningsprovtagningen går rätt till.
 FEI har en stringent anti-dopnings policy för att skydda hästarna och för att det ska vara rent spel i sporten, säger Ingmar De Vos.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden