Sverige
1 november 2018 15:16

Två veterinärer får erinran

DisciplinåtgärdAnsvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har beslutat att två veterinärer får varsin erinran.

Två veterinärer får erinran
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har fattat beslut gällande en rad ärenden. Två veterinärer får varsin erinran, som är den lindrigaste disciplinpåföljden. I båda fallen har veterinärerna medgett det som ”läggs dem till last”, som Ansvarsnämnden uttrycker det.

Det ena fallet gäller en häst som vid besök på klinik visade sig ha en öppen fraktur på ett griffelben. Hästen hade tio dagar tidigare undersökts av en annan veterinär, och då bara behandlats för en sårskada. Det är denna veterinär som nu har fått en erinran. Nämnden anser att undersökningen då var otillräcklig och att hästen borde ha remitterats till klinik då allmäntillståndet försämrades.

Det andra fallet gäller en veterinär som skrivit ut medicin, bland annat smärtstillande, utan att först undersöka hästen. Veterinär och hästägare var bekanta sedan innan. Då hästen dagen efter undersöktes av en annan veterinär hade den ”smärtsymptom med kolik” och denna veterinär bedömde att hästen utsatts för onödigt lidande genom utebliven undersökning dagen före. Ingen journal fördes av den veterinär som först skrev ut medicin. Ansvarsnämnden menar att veterinären ”av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter som veterinär” och får därför en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden