Veterinärt
14 december 2022 14:30
Ridsportplus

Tveksam start för nytt vaccin

HästhälsaDet nya vaccinet mot kvarka har än så länge inte blivit någon storsäljare, och företaget Intervacc har ett negativt rörelseresultat.
− Men vi märker ett ökat intresse, säger Andreas Andersson, vd för Intervacc.

Tveksam start för nytt vaccin
Fortfarande tvekar till exempel ridskolor på grund av den stora kostnaden att vaccinera alla sina hästar. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur mycket kvarkavaccin som har sålts vill tillverkaren Intervacc inte säga. Enligt senaste delårsrapporten har försäljningen av kvarkavaccinet inbringat drygt fyra miljoner, medan moderbolagets kostnader varit betydligt större än så.
– I Sverige har försäljningen varit i gång sedan i mars, och vi vet att en hel del hästar har vaccinerats. Och nu under hösten har vi märkt ett ökat intresse, säger Andreas Andersson, vd för Intervacc.

Christina Molin, vd för Djurfarmacia Sverige AB som är specialiserat på djurläkemedel, bekräftar bilden.
– Jag satt häromdagen och scrollade igenom beställningar, och noterade den ena beställningen av kvarkavaccin efter den andra, så mitt intryck är att många passar på nu när det är säsong för influensavaccin, säger hon.

Finns all anledning att vaccinera

Gittan Gröndahl är tf statsveterinär på SVA och hon tycker att det finns all anledning att vaccinera hästar mot kvarka.
– Jag vet att hästar runt flera kvarkautbrott har vaccinerats. Det kanske kan tyckas lite sent att vaccinera när kvarkan redan finns i närheten eftersom det tar ett par veckor efter grundsprutorna innan vaccinet verkar, men å andra sidan kan ett kvarkautbrott vara i månader, och det känns skönt att kunna ge hästarna skydd mot tysta smittbärare.
– Hästägare står inför ökade kostnader över lag, men för den som har många hästar eller bedriver en verksamhet är det jämfört med sjuka hästar och avbrott i verksamheten inga stora pengar att vaccinera, säger Gittan Gröndahl.

Mindre verksamheter kan välja att vaccinera mot kvarka, för att inte riskera att stänga.

Eva Ulf

Bland ridklubbar och ridskolor finns fortfarande en avvaktande hållning gentemot det nya vaccinet. Christinehamns Ridklubb hade ett kvarkautbrott i fjol, men kommer tills vidare inte att vaccinera.
– Det vi fått höra från veterinärer är att våra hästar fortfarande har en viss immunitet, så just nu är det inte relevant att vaccinera, säger Christinehamns ridskolechef Åsa Eneroth.

Blir en kostsam historia

Djursholms Ridklubb, som också hade ett kvarkautbrott i fjol, kommer inte heller att vaccinera sina hästar, säger ridskolechef Eva Ulf.
– Vi har 78 hästar på anläggningen och det skulle bli alldeles för kostsamt att vaccinera alla, med de återkommande boosters som är rekommenderade.

Djursholms Ridklubb behövde aldrig stänga ridskoleverksamheten utan det räckte med att göra mindre förändringar i verksamheten.
– Jag tänker mig att mindre verksamheter kan välja att vaccinera mot kvarka, för att inte riskera att stänga. Vi väljer i stället att arbeta förebyggande med smittskydd och vara ännu mer noggranna när vi sätter nya hästar i karantän, säger Eva Ulf.

Fakta

Kvarkavaccinet Strangvac

  • Kostnad: Omkring 300 kronor per dos.
  • Rekommenderad vaccination: 2 injektioner som ges med 4 veckors mellanrum. Skyddet inträder 2 veckor efter den andra injektionen och varar i 2 månader. Vaccinationskuren bör upprepas efter 2 månader för hästar som löper hög risk för infektion.
  • Lansering: I Sverige och Danmark i våras, i England i augusti och under hösten i Tyskland, Frankrike, Österrike och Beneluxländerna.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden