Sportnytt
13 juni 2019 11:28
Ridsportplus

Tveksamma förhållanden när topphästarna besiktigades

Global Champions TourHästarna i den femstjärniga GCT-tävlingen travade upp för veterinärerna i en liten gräsbevuxen backe som började bli upptrampad redan efter några få hästar. "Vi tycker att det var den bästa platsen för hästarna," säger tävlingsledaren Sara Johansson.

Tveksamma förhållanden när topphästarna besiktigades
Flemming Winberg, FEI-veterinär vid GCT i Stockholm, säger att han kan se det han behöver under de förhållanden som hästarna besiktigades vid Stockholm Stadion. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På torsdagens förmiddag visades de hästar som går Global Champions Tour i Stockholm den här helgen upp för veterinärerna.

Visningen gjordes i en liten backe, bevuxen med gräs som började bli upptrampat redan när de första hästarna hade travat upp.

Enligt Internationella Ridsportförbundet, FEI, ska ytan som hästarna visas på vara fast, jämn, ren och halkfri. Detta var inte fallet med platsen för besiktningen i vid Stockholm Stadion.

Flemming Winberg, FEI-veterinär vid tävlingen, menar dock att underlaget inte har så stor betydelse i det här fallet och att han och hans kollegor kan avgöra om hästarna är tävlingsbart skick genom det de såg vid besiktningen.
– Jag ser inget problem med den här platsen. För oss handlar det mycket om att se symmetrin i hur hästarna rör sig. En del hästar rör sig bättre när det är mjukt och andra när det är hårt, säger han.

Ridsport
Stallområdet vid Stockholm Stadion. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Hästbesiktningen hölls inne på stallområdet. Foto: Roland Thunholm

Enligt FEI:s reglemente ska det också finnas en avgränsad yta för publik vid hästbesiktningar, men i Stockholm hölls besiktningen inne på stallområdet. Då detta är stängt för obehöriga blev de ur till exempel publik och press som ville se hästarna från början av tävlingarna bortkörda av FEI-stewards.

– Valet av plats har gjorts med tanke på det bästa för hästarna. Det är ju lite stökigt runt omkring, säger Sara Johansson, tävlingsledare.

Enligt Sara Johansson är den här typen av underlag vanligt vid besiktningar på femstjärniga tävlingar. På många större tävlingar är det dock betydligt bättre förutsättningar med jämnt, fast och halkfritt underlag.
– Platsen för besiktningen är vald i samråd med FEI:s veterinärer, det är de som sanktionerar den, säger Sara Johansson.

Fakta

FEI:s regler om platsen av hästbesiktningar

  • Ytan ska hållas fast, jämn, ren och halkfri under hela inspektionen för att bedömningen av hästarna ska bli konsekvent.
  • Hästarna ska kunna skritta och trava minst 30 meter. Inomhus kan kortare sträcka accepteras.
  • Det ska finnas en avgränsning mellan hästarna som besiktigas och publiken.
  • Hästarna ska kunna travas fram på en yta som är separerad från själva besiktningsplatsen.
  • Holding box ska finnas i närheten av platsen för besiktningen men vara separerad. Den ska ha samma underlag som besiktningen.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden