Sverige
22 juli 2019 19:15
Ridsportplus

Tveksamma villkor: Hästskötare riskerar att få betala dyrt

FördjupningAlla vet om att de förekommer, men få vill tala öppet om det. Det handlar om unga människor som mockar, ryktar, putsar och groomar för väldigt låg ersättning. Den som får betalt i förmåner som stallplats och måltider i stället för lön riskerar att få betala dyrt om myndigheterna gör en granskning.
– Vi har fått höra fasansfulla berättelser från stall, även från dem som arbetar hos personer med kända namn, säger Annethe Axelsson på fackförbundet Kommunal.

Tveksamma villkor: Hästskötare riskerar att få betala dyrt
Hästskötare som får betalt i förmåner utan att skatta för dem kan få betala dyrt om myndigheterna gör en granskning. Foto: Arnd Bronkhorst/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Arbete sju dagar i veckan i utbyte mot fickpengar, boende och stallplats för din egen häst. Så är verkligheten för många unga människor som tar jobb som hästskötare.

    − Det finns många svartjobb i branschen, kanske framför allt i utbildningsstallen, säger en av de hästskötare som Ridsport talat med.
    − Arbetsgivaren utnyttjar att du brinner för hästar, och säger man upp sig får man skit för att man inte orkar med hästjobb, berättar en annan.

    ”Skulla ha råd”

    − Det som gör mig mest förbannad är de som skulle ha råd att betala sina anställda, men ändå inte gör det, säger Anja Westberg, förbundsombudsman på fackförbundet Kommunal. Hon har arbetat med den gröna sektorn inom Kommunal i över 40 år och ser hur mönstret upprepas.

    − Det handlar om unga människor som har hästar som sitt största intresse. De kommer till en känd persons stall och tror att de ska få undervisning. Men det som händer är att de sponsrar en annan människas verksamhet.

    Annethe Axelsson arbetar på fackförbundet Kommunal i Stockholms län och har mycket kontakt med hästskötare.

    − Vi har fått höra fasansfulla berättelser från stall, även från dem som arbetar hos personer med kända namn. Men de vill inte så ofta driva frågorna. I ett fall var det en förälder som ringde, efter att en ung person blivit skadad på jobbet, och föräldern hade inte fått svar på om det fanns några försäkringar. Men föräldern ville inte att vi skulle göra något, eftersom ungdomen då kanske inte skulle få jobba kvar.

    − I ett sådant läge blir jag bakbunden. Om jag tar kontakt med arbetsgivaren skulle det komma fram vem som ringt, säger Annethe Axelsson.

    Gestuet Graditz, Pferdewirtin Beim Ausmisten Einer Box
    Bilden är en arkivbild och tagen i ett annat sammanhang. En hästskötares vittnesmål:
    ”Jag jobbar sex dagar i veckan, mer än åtta timmar per dag plus kvällsfodringar, vilket gör att det inte blir elva timmars dygnsvila eller 36 timmars sammanhängande veckovila.
    Det är en sak om man är på tävling men det här handlar om det dagliga arbetet. Jag får ingen OB, ingen övertid. Jag är ledig två dagar i månaden.
    Säger man upp sig får man skit för att man inte orkar med hästjobb.
    Jag räknade ut att jag jobbade cirka 223 timmar i månaden, när jag bara arbetade ’hemma’ i stallet. Jag har inte skrivit på något papper. Är jag ens försäkrad? Jag kan jobba hur länge och hårt som helst men vill ju inte bli utnyttjad.” Foto: Arnd Bronkhorst/arnd.nl

    Vågar inte tala om

    Det är fackförbundet Kommunal som organiserar anställda i stall och på ridskolor – såvida de väljer att vara medlemmar i facket.

    De känner så stark lojalitet med arbetsgivaren och vill inte, eller vågar inte, tala om att de är med i facket.

    − Vi kan göra arbetsplatsbesök om vi har medlemmar där, och vi har ingen skyldighet att berätta vem som är medlem. Men vi har få medlemmar på den här typen av arbetsplatser, och har vi inga medlemmar på en arbetsplats kan vi inte göra arbetsplatsbesök, säger Annethe Axelsson.

    Sedan är det många som gör som föräldern, de ringer och frågar, men vill i slutänden inte ha hjälp.

    − De känner så stark lojalitet med arbetsgivaren och vill inte, eller vågar inte, tala om att de är med i facket.

    Krav på praktikplatser

    Anja Westberg är förbundsombudsman och arbetar med gröna sektorn i ett större perspektiv.
    − Vi vet att det finns arbetsplatser som betalar svart lön och som inte har kollektiv-avtal eller försäkringar för de anställda, men vi vet inte hur många det gäller.

    Hon ser ändå en viss ljusning och menar att unga tjejer förhoppningsvis inte går med på vad som helst när det gäller arbete och villkor.
    − Ingen människa vill väl ha svart lön. Om du går med på att arbeta för fri kost och logi och fickpengar på kanske 5 000 kronor i månaden, då är det svart.

    En del arbetsgivare säger att de erbjuder praktikplatser, men där är Anja Westberg benhård.
    − Praktikplatser kan bara finnas om de är kopplade till organiserade utbildningar. Vi accepterar inga andra praktikplatser.

    Svårare att hitta arbetskraft

    De senaste fem åren har Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, varit samlande kraft för arbetet med Morgondagens hästjobb, med målet att göra hästsektorn till en attraktiv plats att arbeta inom.

    − Jag vill tro att de flesta arbetsgivare vill göra rätt. Stallen har inte heller lika lätt att hitta arbetskraft i dag, det märks framför allt i travstallen, och vill du ha de bästa anställda måste du vara en schysst arbetsgivare, säger Sara Westholm, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS.

    P: 2017-06-ax
    ”Vill du ha de bästa anställda måste du vara en schysst arbetsgivare”, säger Sara Westholm. Foto: Jessica Ortiz Bergström

    Men några siffror på hur många vita och svarta jobb det finns i hästsektorn har inte HNS, och det är inte heller HNS uppgift att peka ut arbetsgivare som har svart arbetskraft.

    − Det är myndigheternas sak. Syftet med vårt arbete är att stötta arbetsgivare och arbetstagare att göra rätt, liksom att erbjuda verktyg och utbildningar som kan utveckla arbetsmarknaden i hästnäringen. Till exempel har vi just lanserat en kvalitetsmärkning för hästföretag och det är ett sätt för företagen att visa att de följer regelverket.

    På sikt kan det leda till att alla kan se vilka företag som har valt att inte bli kvalitetsmärkta och därmed inte säkert följer det regelverk som finns gällande anställningar. Men tills vidare får den som söker hästskötarjobb själv ta reda på om arbetsgivaren tänker betala vit lön och om det finns något kollektivavtal.

    ”Ta för dig”

    I kampanjen ”Schyssta stall” som handlar om sexuella trakasserier finns en chattbox där man kan ställa frågor. Sara Westholm säger att något liknande kunde vara intressant att fundera på när det gäller jobb inom hästsektorn.
    − Det kan vara något att titta på. Vi har också en hel del information på HNS hemsida.

    Annethe Axelsson på Kommunal råder den som söker hästskötarjobb att ställa frågor.
    − Bli inte underlägsen utan ta för dig, och fråga om allt du undrar över, från anställningsvillkor till skyddskläder. Ring gärna Kommunal och ställ frågor om arbetsgivaren. Sedan önskar jag att det fanns ett körkort för arbetsgivare, som visar att de har den kunskap som krävs om lagar och regler.

    Checklista

    Tänk på detta när du söker hästjobb

    • Om du jobbar svart får du ingen allmän pension, betald föräldraledighet, sjuklön och a-kassa.
    •  Om arbetsgivaren inte drar skatt på din lön blir du själv skyldig att betala den i efterhand. Du kan bli dömd för att ha jobbat svart eftersom det är olagligt. Arbetsgivaren kan bli dömd för att ha struntat i att betala arbetsgivaravgifter.
    • Om du får mat och fri bostad av arbetsgivaren är du skyldig att betala skatt för förmånen.
    • Fråga arbetsgivaren om du är försäkrad.
    • Du har rätt till skyddsskor och skyddsutrustning.
    • Se till att få ett anställningsavtal och lönespecifikationer.
    •  Kommunal kan svara på om arbetsgivaren har kollektivavtal.

    Källa: Kommunalarbetaren


    Skatteverket: Även fickpengar beskattas

    Om Skatteverket gör en granskning kan det bli dyrt för den anställde.
    − Även det som kallas fickpengar är lön, och stallplats och fritt boende är förmåner som ska beskattas, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

    Regelverket är glasklart. Om du utför ett arbete och får ersättning för det så ska det beskattas.
    − Många tror att fickpengar, stallplats och gratis boende är något annat än lön, men det är ersättning för arbete, oavsett vad du kallar det, säger Pia Blank -Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

    − Skatteverket har alltid ögonen på personalintensiva branscher som stall, och vid en granskning räknas både fickpengar och förmåner som lön. Stallplats, boende och fria måltider förmånsbeskattas och skatten måste betalas. Då blir det inte många kronor kvar om du har 5 000 kronor i månaden.

    Det kan alltså bli en hårdlandning för en hästskötare som får fickpengar och förmåner, liksom för arbetsgivaren som i efterhand måste betala arbetsgivaravgift.

    Förmånerna

    Men hur stor är då risken att Skatteverket ska göra en granskning?
    − Det kan jag inte säga, men jag ser det som en trovärdighetsfråga. Driver du en näringsverksamhet inom häst ska du följa reglerna, inte för att undvika att åka fast utan för att du har ett ansvar att göra rätt.

    − Du tar också ett ansvar när du anställer unga människor som kanske får sitt första jobb, och som också har rätt till försäkringar, sjukpenning och pension. Det kanske är svårt att få en hästverksamhet lönsam, men har du valt att göra näringsverksamhet av din passion, måste du följa regelverket, säger Pia Blank Thörnroos.

    Kollkollen ger svar om kollektivavtal
    Fackförbundet Kommunal har en tjänst där du kan se om ett företag har kollektivavtal. Du kan söka på företagets namn eller organisationsnummer.
    www.kommunal.se/kollkollen

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 11/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden