Sverige
30 januari 2020 12:07

Tvingades åka 28 mil med griffelbensfraktur

MardrömsresaNedläggningen av hästkliniker och veterinärbristen slår allt hårdare. Hästen Ica i Kalmar fick en fraktur på griffelbenet och behövde opereras snabbt. Det fick bli transport till Slöinge – en resa från kust till kust med en häst som tydligt visade att hon hade ont.

Tvingades åka 28 mil med griffelbensfraktur
Operation av griffelbensfraktur har ofta god prognos. Foto: Jeanette Flensburg

I norra Sverige är det vardag för många hästägare med långa sträckor till närmaste veterinär, för att inte tala om närmaste djursjukhus, om något akut skulle inträffa. I spåren av veterinärbristen och de återkommande nedläggningarna av djursjukhus, kryper nu en liknande verklighet längre söderut i Sverige. Bland annat lades hästkliniken vid Kalmartravet ner i höstas på grund av minskad efterfrågan och nu ska Läckeby Djursjukhus lägga ner nattjouren på grund av bristande bemanning. Detta enligt Barometern och P4 Kalmar som rapporterat om veterinärkrisens konsekvenser.

Nyligen drabbades ridskolehästen Ica på Ridklubben Udden i Kalmar av en griffelbensfraktur och behövde opereras snabbt. En operation som hade kunnat klaras av på hästkliniken som lades ner – men nu tvingades Ica i stället åka transport från Kalmar till Slöinge, en resa på 28 mil och närmare fyra timmar.
– Jag tycker allra mest synd om hästen. Det här var jobbigt för henne och det visade hon, hon tyckte att det var jättekämpigt att åka. Och det känns jättesorgligt att inte kunna få det här på närmare håll, säger Ingwor Högström Tagesson, som är chef på Udden till P4 Kalmar.

Att åka samma sträcka med en häst som lider av kolik går inte ens, fortsätter hon.
– Som jag ser det så är det omöjligt. Det går inte att frakta en kolikhäst. En häst med koliksmärtor klarar inte av att stå upp, den kastar sig och gör allt den kan för att lindra smärtan. Då blir det ju en trafikfara också, säger Ingwor Högström Tagesson till P4 Kalmar.

Här kan du lyssna på inslaget i P4 Kalmar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden