Sverige
27 april 2021 19:00

Undernärd häst fick avlivas – kvinna döms för djurplågeri

BrottEn vanvårdad häst upptäcktes efter en brand, och konstaterades vara i så pass dåligt skick att den behövde avlivas. Efter en obduktion togs fallet till domstol, som nu dömer hästägaren för djurplågeri.

Undernärd häst fick avlivas – kvinna döms för djurplågeri
Den avlivade hästen ska ha misskötts under lång tid. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Fallet med den misskötta hästen inleddes när hästägarens gård i Tierps kommun drabbades av en brand. Gården skulle saneras, när personal upptäckte hästen och anmälde fallet till länsstyrelsen. En djurskyddsinspektör besökte därefter gården och hittade den magra hästen, tillsammans med gammalt och mögligt foder. Hästen saknade även tillgång till rent vatten, skriver Upsala Nya Tidning.

Hästens skick gjorde att djurskyddsinspektören rekommenderade ägaren att avliva den, något som gjordes några dagar senare. Därefter obducerades hästen, och enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) var den kraftigt avmagrad och saknade flera tänder, vilket anses tyda på att hästen misskötts under lång tid. I obduktionsprotokollet står det också att det inte finns några sjukliga förändringar som skulle kunna förklara hästens avmagring.

Enligt tidningen har Uppsala tingsrätt nu granskat ärendet, och kommit fram till att ägaren brustit i skötseln av hästen. Hon döms därför för djurplågeri och att betala 60 dagsböter a 50 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden