Världen
31 juli 2022 19:42
Ridsportplus

Undvik fallgroparna vid hästköp i Spanien

HästköpAllt fler väljer att köpa häst i Spanien och det är lätt att bli bländad av en video som visar stora rörelser och långa manar. Men skillnaderna i hästhållning kan skapa problem.

Undvik fallgroparna vid hästköp i Spanien
Den kan bli en kulturkrock vid köp av häst från Spanien då djurhållningen ser annorlunda ut än i Sverige. Ridsport rekommenderar alltid hjälm vid ridning. Foto: Ekaterina Druz/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vittnesmålen om hästar som kommer till Sverige med ärrade nosryggar och tveksamma röntgenplåtar är många. För den som vill köpa häst i Spanien gäller det att vara kritisk och göra research.

    Svenska Marie Hellberg har arbetat med häst hela livet och omlokaliserade till Spanien 2021. Här anordnar hon ridresor och köper spanska hästar som hon senare säljer till svenska köpare. Hon vill belysa att hästhanteringen i Spanien skiljer sig markant från den i Sverige.
    – Jag har köpt och sålt hästar i många år, bland annat mycket från Tyskland, och att köpa häst i Spanien är mycket svårare. Hästarna är väldigt fina men hästhållningen ser helt annorlunda ut här. De flesta hästar i Spanien har aldrig gått i en hage och en del lever sina liv i en box.

    Stått i boxen 2,5 år

    Marie2
    Marie Hellberg är C-tränare och har drivit Mölleholmens ridcenter sedan 80-talet. Sedan 2021 driver hon anläggning i södra Spanien. Hästarna hon köper i Spanien skolas om för att passa en mer skandinavisk ridstil och tränas bland annat i att gå ut i hage och ridas på tränsbett innan hon säljer dem vidare till Skandinavien.

    Vid ett tillfälle åkte Marie Hellberg för att titta på en häst som sett fin ut på video. När hon kom fram visade det sig att hästen stått i sin box i två och ett halvt år utan att motioneras över huvud taget.
    – Här kan man rida två långa dagar för att sen låta hästen stå ett par veckor och sen rida ett par dagar igen.

    Även ridstilen skiljer sig en hel del, anser Marie Hellberg.
    – De flesta hästar i Spanien rids på kandarstång och de som är lite heta rids med en extra nosgrimma med dubbar i. Många hästar hanteras bryskt och är jätterädda. Det finns så klart bättre ställen också, men de riktigt fina hästarna får du betala rejält för. Ingen kan förvänta sig att få en bra och välhanterad PRE för 50 000 kronor.
    – Det kommer mycket skit till Sverige och du ska passa dig för de billigare hästarna. Var också kritisk till att köpa häst via nätet. Många hästar här är bara ridna rakt fram och vet knappt hur man går på en volt eller fattar rätt galopp, men de ser jättetjusiga ut på film.

    Hästarna blir inte lugnare i Sverige

    Hon säger att de spanska hästarna också ofta är känsliga och heta och de blir inte lugnare av att komma till det kallare svenska klimatet.
    – Jag tycker om PRE-hästarnas känslighet, de är jäkligt fina hästar, men de måste lita på dig och du måste kunna rida lite. Du måste ha känsla och vara mjuk, smidig och följsam med din PRE.

    Många hästar hanteras bryskt och är jätterädda.

    Marie Hellberg

    Även om hästhållningen och hanteringen i Spanien skiljer sig från den svenska ska det sägas att här också finns anläggningar där hästarna hanteras enligt svenska mått väl, går ut i hage och tränas seriöst.
    – Spanien har haft dåligt rykte när det gäller djurvälfärd men är ett land i förändring och de bra stallarna blir allt fler.

    _dsc7257
    En speciell sorts nosgrimma i metall kan ge skador på hästarna. Om du letar häst i ett stall där det finns gamla skador behöver det inte betyda fara å färde, men om skadorna är färska kan du behöva dra öronen åt dig. På bilden ser du en häst med just denna typ av skada. Foto: Natalie Lindholm
    Colina
    Serreta Foto: Katya Druz

    Ser både bra och dålig hästhållning

    _dsc7302
    På Epona dressyrcenter ger Vivi Garcia och personal dressyrlektioner och har långritter på välutbildade PRE-hästar. Anläggningen har ett 60-tal hästar och instruktörer från både Spanien och Storbritannien. Vivi själv har tävlat framgångsrikt i både dressyr och hoppning och tränar för den spanska OS-ryttaren Rafel Soto. Foto: Katya Druz

    Så säger dressyrryttaren och tränaren Vivi Garcia, som driver Epona dressyrcenter i södra Spanien. Hon har över 30 års erfarenhet av att sälja och köpa hästar och ser mycket både bra och dålig hästhållning.

    Vi frågar henne om fenomenet många som importerar hästar från Spanien och Portugal uppmärksammat; de ärrade nosryggarna.

    För Vivi Garcia är det här inget nytt. Tvärtom, det är ett gammalt problem som sakta men säkert är på väg att försvinna ur den moderna hästhållningen.
    – Ärren kommer nästan alltid av en serreta, förklarar hon. Serretan är ett huvudlag med ett metallband som nosrem. Den används bland annat på utställningar och vid hanteringen av hingstar, lite så som många använder en kedja eller kapson.

    Tanken är dock att serretan alltid ska vara klädd och fodrad för att inte kunna skada hästen. Problemen kommer när tränare använder den direkt på hästen, utan någon form av skydd.
    – Använder du en serreta utan vaddering uppstår lätt skador, framför allt om den inte riktigt sitter som den ska. Om du longerar med en för löst spänd serreta kommer den att glida runt och göra illa hästen, säger Vivi Garcia, som krasst konstaterar att det handlar om dålig häst–
    hantering.
    – Sen finns det så klart aggressiva tränare som medvetet använder serretan för att dominera hästen och inte bryr sig om att de skadar den, precis som en del ryttare lämnar märken efter sporrar på hästens sidor.

    Omoderna metoder är på väg bort

    Vivi Garcia säger att det handlar om väldigt gamla, omoderna metoder som hon menar är på väg bort.
    – Det är väldigt onödigt. För 20, 30 år sen såg alla hästar ut så här men nu är det inte särskilt många och så småningom tror jag det kommer försvinna helt och hållet.

    Ärren kommer nästan alltid av en serrata.

    Vivi Garcia

    Ju proffsigare stall, desto färre skador, menar Vivi Garcia. På hennes egen anläggning finns en och annan häst med gamla ärr på nosryggen och huruvida man ska köpa en ärrad häst eller inte är alltid en diskussion.
    – Ska jag låta bli att köpa hästen för att lära säljaren en läxa och visa att jag inte vill bidra till det här sättet att träna hästar? Eller ska jag köpa hästen så den kommer därifrån?

    I slutändan väljer Vivi Garcia alltid att köpa hästen. Hon är dock noga med att visa säljaren att hon inte ser med blida ögon på skadorna. Hennes familj är välkänd i området och hennes ord väger tungt. Hon menar att det inte finns en tränare eller säljare som öppet skulle erkänna vad de gjort.
    – Jag kommenterar alltid att jag skulle ha föredragit hästen utan ärren och att det måste handla om en dålig tränare som inte vet hur man hanterar hästar. ”Vem är barbaren som gjort det här”, brukar jag säga, och fråga hur någon kan göra så här 2022. Folk bryr sig om sin image och vill inte få dåligt rykte. De måste få veta att det här inte uppskattas.

    Fakta

    När du letar häst i Spanien

    • Köp från säljare med rekommendationer.
    • Köp inte en osedd häst.
    • Provrid helst flera dagar.
    • Sadla och tränsa hästen själv så du ser hur den beter sig.
    • Testa att hästen går att rida på tränsbett.
    • En bra häst kostar. Om hästen påbörjat byten får du räkna med att betala kring 15 000-20 000 euro.
    • Om du köper ett sto, gör en dräktighetsundersökning.

    Titta efter sår och ärr

    Var uppmärksam på hur nosryggarna ser ut hos hästarna i stallet. Står där hästar med gamla skador är det knappast något att oroa sig för men om var och varannan häst har skador på nosryggen eller om skadorna är färska är det dags att dra öronen åt sig.

    Omställning

    Hästen måste få tid att acklimatisera sig. Det är en levande varelse du köper. Låt hästen landa och förstå var den är någonstans innan du ställer krav på den.

    I Spanien fodras hästarna med halm eller gräsfröhalm (havrehalm) i stället för hö och i vissa stall med väldigt mycket kraftfoder. Att vänja hästen vid att äta hö går inte på en dag. Fodra helst med både halm och hö i början.

    Transport

    Välj transportör med omsorg. De flesta transportbolag har en chaufför som själv kör flera dagar med 10-12 hästar. Många tar också omvägar på väg till Sverige, vilket innebär många dagar för hästarna på lastbilen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden