Sportnytt
26 mars 2018 19:00

Unga vill förändra ridsporten

FEI Sports ForumUnga ryttare vill ha bättre möjligheter att ta sig in i den internationella eliten. Det var en av slutsatserna när FEI Sports Forum lät ungdomarna sätta agendan.

Unga vill förändra ridsporten
Carl Hedin börjar tidigt med skrittarbetet med sina unghästar. Arkivbild: Roland Thunholm

Internationella Ridsportförbundet FEI genomför nu sitt årliga Sports Forum i Lausanne, Schweiz, och under första dagen var det en panel av ungdomar som styrde innehållet.

Ett problem som lyftes är att unga hoppryttare inte får rankingpoäng och därmed inte kan komma ifråga för de stora tävlingarna.
– Vissa arrangörer bjuder in U25-ryttare, men då är det en fördel om man kommer från en etablerad ryttarfamilj. Jag skulle önska att det fanns ett objektivt bedömningssystem som grund för att bjuda in U25-ryttare till tävlingarna, sade Edouard Schmitz, hoppryttare från Schweiz.

Det faktum att många kommer in i sporten utan att ha familjer bakom sig med hästbakgrund, var en annan utmaning som diskuterades i panelen. Det ställer krav på att de nationella förbunden verkligen satsar på talangutveckling.

Vart de unga kvinnorna tar vägen var en annan fråga som panelen diskuterade. I hoppning får föräldralediga kvinnor behålla sina rankingpoäng, men inte i de andra disciplinerna.
– Vi måste göra det möjligt för kvinnor att både skaffa barn och fortsätta som toppryttare. Unga kvinnor ska uppmuntras att göra båda, sade Thaïs Méheust, ung fälttävlansryttare från Frankrike.

Den svenska dressyrryttaren Carl Hedin var inbjuden för att berätta hur han arbetar med Instagram och sociala medier.
Det ledde till en diskussion om ridsporten är tillräckligt rolig och glädjefylld för utomstående betraktare.
– På EM i Göteborg var det helt knäpptyst när Isabell Werth red. Ingen vågade ens säga ”wow”. Jag tycker att vi ska uppmuntra publiken att uttrycka sin beundran. Jag vill inte ha någon cirkus, men en lite mer avspänd atmosfär, sade den unga spanska dressyrryttaren Juan Matute Guimón.

Här kan man följa FEI Sports Forum

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden