Hoppning
10 februari 2020 10:15

Ungdomsryttarna som får hoppa i Scandinavium

Klara för GHSI helgen avgjordes de sista kvalen till Gothenburg Horse Show på Borås Grand Prix. Flera ekipage var klara redan innan, men några lyckades ta sig till final i sista sekunden. Bland annat tog sig André Brandt till Scandinavium tack vare en stark upphämtning med hästen Tamdhu.

Ungdomsryttarna som får hoppa i Scandinavium
Vinna eller försvinna var taktiken i Borås, men en andraplats för André Brandt och Tamdhu räckte till Scandinavium. Foto: Privat/Instagram

I helgen reds de sista kvalen i Morgondagens vinnare och GHS Young Rider Cup på Borås Grand Prix och nu är den definitiva slutställningen klar. Och det blev några omkastningar i botten av tabellerna.

Det var på det berömda håret, men i sista sekunden lyckades Hästak-beridaren André Brandt ta sig till finalen i GHS Young Rider Cup med hästen Tamdhu. Ekipaget fick inte alls till det i näst sista omgången i Helsingborg, men på Borås Grand Prix blev det nära nog en fullträff. Efter en snygg nollrunda och snabb omhoppning var andraplatsen ett faktum och med de 21 poängen gjorde ekipaget en raketresa upp till tionde och sista kvalplatsen.

Även SM-guldmedaljören Cora Sidney Hirn, som hängde löst på tiondeplatsen innan sista kvalet, lyckades hålla nerverna och storgalopperade Chaginue i schack på den tajta banan. En femteplats och 16 poäng har nu säkrat en finalplats i Scandinavium. Totalt går tio young riders vidare till finalen.

Gick till final på två kval

Ellinor Liwing har bara ridit de två sista kvalen till Morgondagens vinnare, men en femteplats i Helsingborg och en andraplats i Borås har totalt gett 37 poäng – och en finalplats med hästen Bella. Även Trollhättans Nellie Danielsson gled över kvalstrecket i sista stund med hästen Conny. Ekipaget gick i mål som nia i Borås och fick med sig 12 poäng till totalt 33. Det innebär plats 18 i tabellen, men eftersom både trefaldiga kvalsegraren Kajsa Björe och Ebba Danielsson kvalat med två hästar vardera åker Nellie Danielsson upp över kvalstrecket. Även Lilly Landgren och Emma Johansson har kvalat med två hästar, vilket innebär att kvalstrecket flyttas ytterligare nedåt i tabellen ända till Joel Torstensson och Phinemang.

Eftersom Kajsa Björe också är kvalad till finalen i GHS Young Rider Cup måste hon välja vilken final hon vill rida. Väljer hon YR-cupen så slinker även Alva Stålfors-Korsar och hästen Cash In med. Väljer Kajsa Björe Morgondagens vinnare så får Molly Downes rida final i GHS Young Rider Cup.

Janelle Larsson och Staralme Esc Z ligger även högst på U25-rankingen till finalen i Lövsta Future Challenge. Förra året var Alice Tapper också dubbelt kvalad, men fick inte både rida YR-cupen och Lövsta. Därmed återstår att se hur det faller sig i år.

De får rida final i Morgondagens vinnare:

1. Kajsa Björe
2. Julie Carlberg
3. Lilly Landgren
4. Cornelia Wallenborg
5. Emma Johansson
6. Josephine Olsson
7. Ebba Danielsson
8. Izabelle Stolth
9. Ebba Kewenter
10. Nellie Stenvall
11. Lilly Johansson
12. Ellinor Liwing
13. Nellie Danielsson
14. Emma Forsell
15. Elin Karlsson
16. Joel Torstenson
(17. Alva Stålfors-Korsar)

De får rida final i GHS Young Rider Cup:

1. Kajsa Björe
2. Fanny Blanck
3. Janelle Larsson
4. Stina Efraimsson
5. Sara Appelqvist
6. Erik Nordström
7. Emma Rundcrantz
8. Filippa Enmark
9. Cora Sidney Hirn
10. André Brandt
(11. Molly Downes)

Slutställning Morgondagens vinnare

Slutställning GHS Young Rider Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden