Unghäst-VMFörutsättningarna för deltagare i unghäst-VM skiljer sig åt mellan disciplinerna. Dressyrekipagen blir sponsrade med anmälningsavgiften, men det gäller inte hoppning och fälttävlan.
Unghäst-VM en dyrare affär för hoppdeltagarna
Att bli uttagen att representera Sverige och SWB i unghäst-VM är ärofyllt – och kostsamt. SWB står för profilkläder och ett resebidrag på 2 000 kronor per ekipage med häst grundregistrerad i SWB.
Men anmälningsavgift, uppstallning och andra kostnader får ryttare och hästägare stå för själva – med undantag för dressyren. Där går Svenska Ridsportförbundet in och betalar anmälningsavgiften, som också inkluderar en stallplats.
Ger ett stöd till ekipagen
Vid UVM i dressyr i Ermelo i september ligger den kostnaden på 490 euro, drygt 5 000 kronor.
– Dressyrkommittén har valt att lägga en mindre budget på stöd genom att betala ”entry fee” för ekipagen. Detta är något som infördes före min tid, så jag kan inte säga så mycket om bakgrunden till beslutet, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling på Svenska Ridsportförbundet.
De hoppekipage som blir uttagna till UVM får betala avgift och stallplats ur egen ficka, och detsamma gäller fälttävlansekipagen. Avgift och stallplats på UVM i hoppning i Zangersheide i september kostar 550 euro, motsvarande 5 700 kronor.
De hoppryttare och hästägare som Ridsport talat med kände inte till att det skiljer sig åt mellan disciplinerna. En av dessa är Anders Kjellson, ägare till Hästak.
– Visst blir det dyrt att åka på ett unghäst-VM, och några kanske avstår eftersom man får betala mycket själv. Men det är också väldigt roligt att få hästar uttagna, så för min del tycker jag att det är värt det, säger Anders Kjellson, som gärna åker till UVM även om han inte har hästar med.
– Det finns köpare där som letar hästar, så det är ett intressant ställe att vara på.
Startavgifter för en kvarts miljon
För dressyrens del handlar det om tolv ekipage som tas ut till UVM. Till UVM i hoppning 2019 togs 41 ekipage ut, wild carden inräknade. Dessutom tillkommer 8-åriga hingstar som har en egen klass på UVM.
– Det innebär startavgifter på en kvarts miljon, och det är svårt att räkna hem en sådan kostnad. Dessutom utgör UVM inget landslagsuppdrag såsom nationshoppningar, säger Niklas Jonsson, hoppkommitténs ordförande.
– Unghäst-VM är absolut ingen oviktig tävling. Det är ett bra tillfälle att visa upp svenska hästar och ryttare, och förbundet tillsammans med SWB står också för profilkläder och resebidrag, samt arrangerar träningstillfällen.
Men några ytterligare bidrag till hopphästarna kan Niklas Jonsson inte utlova.
– Vi har en relativt liten budget, så jag ser inte att vi har möjlighet till det.
Fakta
Ekonomi
- SWB står för: Transportbidrag med 2 000 SEK per häst som är grundregistrerad i SWB, profilkläder och schabrak för SWB-ekipage samt en get together-middag för ryttare, hästägare och hästskötare på UVM i dressyr.
- SvRF står för: Administration, organisering och ledning av träningar för de uttagna, anmälningsavgift inklusive stallplats för dressyrekipagen och mingelparty för hoppdeltagarna.
- Deltagarna bekostar: Vet check på hemmaplan före avresa, FEI-pass och FEI-registrering, resekostnader och uppehälle, extra uppstallningskostnader samt veterinärintyg inför hemresa, för hoppning och fälttävlan även anmälningsavgift och stallplats.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på